Як підтримувати хороші звички, сформовані під час COVID-19 – поради психолога
Фото: depositphotos.com

У багатьох людей з'явилися хороші звички протягом 2020 року, які вони хотіли б зберегти після пандемічного періоду.

Проте не все так просто. Звички викликаються контекстом. Цей контекст може бути часом, місцем, іншою поведінкою або комбінацією цих факторів. Наприклад, коли ви прокидаєтесь, то заходите у ванну і одразу чистите зуби. А коли ви залишилися у друзів на ніч, то порядок ранкової рутини може змінитися.

Отже, рутина зазвичай складається з часу + місця + поведінки.

Про це йдеться у статті ресурсу Psychology today.

Будь-яка звичка вимагає опори. Тобто усі ваші старі звичаї (наприклад, поїздка на метро на роботу) пов’язані з іншими звичками – читання книги або написання посту у Facebook.

Наприклад, до COVID-19 ви заходили до продуктового магазину кілька разів на тиждень, повертаючись додому з роботи.

Під час COVID-19 ви перш ніж піти в магазин складаєте список покупок, адже замість щоденного шопінгу ви здійснюєте одну велику поїздку в магазин на весь тиждень.

Коли ви повернетесь до роботи у офіс, ваші звички щодо покупок, ймовірно, повернуться до тих, що пов’язані зі старою рутиною.

Проте, якщо ви розумієте, як працюють звички, організувати процес набагато легше. Ось приклад:

Цього року більшість почала слідкувати за гігієною з метою не підчепити вірус. Тому після закінчення пандемії хотілось би  продовжувати користуватися дезінфікуючим засобом для рук, виходячи з продуктового магазину чи спортивного майданчика. Або носити маску в період розповсюдження грипу та застуд.

Коли ми доводимо дії до автоматичності та надмірності (наприклад, наявність додаткової пляшки дезінфектору з собою), це допомагає зберегти звичку.

Проте добрі звички, пов'язані з безпекою, є вразливими. Наприклад, якщо ви пропустите безпечну звичку, дезінфекцію рук або пристібання паску безпеки, і нічого поганого не трапиться, ви подумаєте: "агов, нічого не трапилось, я думаю, мені ця звичка не потрібна".

Тому такі типи звичок особливо потрібно доводити до автоматичності.

Як зберегти свої хороші звички 

  1. Прорахуйте все, що може порушити ваші звички, і не дозволяйте цьому статися. Наприклад, майте в запасі додатковий дезінфектор, якщо попередній закінчився.
  2. Плануйте навколо простих, але ймовірних перешкод. Наприклад, якщо ваш чоловік йде до магазину замість вас, він не звик купувати дезінфектор і забуде про це. У цьому випадку майте завжди під рукою запас.
  3. Щоб зміцнити свої звички та зробити їх стійкими, вам потрібно прикласти чимало зусиль та навичок. Тому будьте готові, що легко не буде!