Як рухливість покращує емоційний стан та добробут – дослідження
Фото: unsplash.com

Згідно з дослідженням, проведеним серед пацієнтів психіатричної лікарні, повсякденна рухливість покращує загальне самопочуття. Ці результати пояснюють, чому люди так важко переживають умови ізоляції під час пандемії COVID-19.

Рухливість – це не лише про фізичні вправи та спорт. Позитивний ефект на загальний добробут людини дає прогулянка в магазин або вигул собаки.

Дослідження вчених з Університетської психіатричної клініки в Базелі (Швейцарія) виявило, що чим різноманітніші місця відвідують люди, тим краще вони оцінюють свій емоційний та психологічний стан. Навіть якщо їх психічні симптоми все ще існують.

Вчені провели дослідження до пандемії. Вони проаналізували 106 пацієнтів з проблемами психічного здоров'я, включаючи афективні розлади, тривожні розлади, розлади настрою, розлади особистості та обсесивно-компульсивні розлади. Деякі учасники лежали в лікарні, а інші – жили вдома, але регулярно відвідували медичні заклади.

Протягом тижня пацієнти носили з собою додатковий телефон для відстеження своїх рухів за допомогою GPS. Вони також відповіли на декілька опитувань щодо їхнього добробуту, психологічної гнучкості та симптомів психічного здоров'я.

Порівнюючи GPS-карти з результатами цих опитувань, автори виявили, що збільшення рухливості пов'язане зі збільшенням позитивної оцінки добробуту. Хоча симптоми психічного здоров'я при цьому не змінюються.

Пацієнти, які жили вдома, проводили майже третину дня в межах житла. Але вони були більш рухливі, ніж пацієнти, які більшу частину дня проводили в палаті лікарні. 

Вищий рівень емоційного добробуту і психологічна гнучкість були пов'язані з більшою кількістю рухів та їхньою різноманітністю.

"Наші результати свідчать про те, що однієї рухливості недостатньо для зменшення симптомів психічних розладів, але принаймні можуть покращити суб'єктивну оцінку добробуту", – пояснює клінічний психолог Ендрю Глостер з Базельського університету.

Фізична активність суттєво покращує самопочуття та психічне здоров'я, але більшість досліджень на цю тему досі були зосереджені на навмисному виконанні фізичних вправах. 

Дослідження 2020 року довело, що повсякденна рухливість, наприклад, ходьба до трамвайної зупинки або підйом по сходах, змушують людей почуватись енергійнішими.

Подальша магнітно-резонансна томографія мозку учасників показала, що ті, хто відчував себе більш енергійним після руху, мали більший обсяг сірої мозкової речовини у частині мозку, пов'язаній з емоційною регуляцією.

Отже, вихід на вулицю може зіграти важливу роль. Фізична активність в дитинстві пов'язана з кращими результатами психічного здоров'я в дорослому віці. Тому лікарі в деяких країнах почали "призначати" проведення часу на свіжому повітрі як стимул для психічного та фізичного здоров'я.

Читайте також:

  • Як між собою пов'язані мудрість та самотність і до чого тут кишківник – дослідження
  • Опанувати емоції, стрес і вигорання. Як з цим справляється психотерапевтка Марта Приріз
  • Я не хочу нічого робити. Як боротися з тимчасовою апатією

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин