Як спорт розвиває наші легені та робить їх здоровими
Фото: pexels.com

Ємність наших легенів – це загальна кількість повітря, яке можуть утримувати ваші легені. коли ми старіємо після 25 років вона, а також функція легенів, як правило, повільно зменшуються.

Деякі захворювання, особливо хронічні, можуть суттєво пришвидшити цей процес. Це призводить до утруднення дихання та задишки.

На щастя, існують вправи та види спорту, які можуть допомогти зберегти та збільшити ємність легенів, полегшуючи підтримку здоров’я респіраторної системи та отримання організму необхідного кисню.

Для цього не обов’язково відразу ж бігти до спортивної зали або бігти марафони! Вчені рекомендують почати хоча б з того, щоб збільшити рівень своєї щоденної фізичної активності зі швидкої ходьби. Це можуть бути прогулянки по парку з сім’єю або друзями, активні ігри надворі (футбол, баскетбол тощо), їзда на велосипеді, плавання, спеціальні дихальні вправи тощо. Навіть якщо ви вирішили пройтись одну-дві зупинки до офісу замість того, щоб їхати у громадському транспорті або на машині – цього вже може бути достатньо, особливо якщо ви не у найкращій фізичній формі.

Дослідження, спонсороване Canadian Longitudinal Study on Aging, продемонструвало переваги заміщення лише 30 хвилин сидячого часу на день енергійними діями або загальними тренуваннями. Учасники дослідження мали погану дихальну функцію через такі захворювання, як астма та обструктивна хвороба легень. Результати дослідження показали помітне збільшення ємності легенів, що дозволило учасникам постійно вдихати та видихати більші обсяги повітря.

Але завжди треба пам’ятати, що у кожної фізичної активності можуть бути свої "але". Хоча вправи на легені допомагають покращити загальний стан здоров’я респіраторної системи, якщо у вас є хронічні захворювання легенів, завжди рекомендується проконсультуватися зі своїм лікарем перед тим, як розпочати серйозні тренування.

Крім того, фізичні вправи майже ніколи не дають результатів за одну ніч, тому ви побачите позитивні результати з часом, а не відразу. Нарешті, важливо слухати своє тіло, особливо якщо є проблеми зі здоров’ям. Оберіть оптимальний темп фізичної активності, який не перевантажує організм. Загалом, чим активніше ваш спосіб життя, тим кращий результат.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин