Як впоратися з невизначеністю щодо закінчення пандемії коронавірусу
Ілюстрація: depositphotos.com

У 2021 році людство затамувало подих в очікуванні закінчення пандемії коронавірусу. Цьому сприяв і початок вакцинування проти COVID-19 наприкінці 2020-го. Але таке очікування може породити нові психологічні проблеми, особливо в людей, які страждають від нетерпимості до невизначеності, йдеться в статті Psychology Today "Як впоратися з невизначеністю в кінці пандемії".

Рівень нетерпимості до невизначеності досить сильно різниться в людей: деяким вкрай не подобається невизначеність, тоді як іншим це здається цілком нормальним проявом життя, зазначають автори.

Швидше за все, ваша здатність терпіти невизначеність залежить від низки факторів, таких як рівень вашої особистої тривожності або необхідність в контролі. Для деяких високий рівень нетерпимості до невизначеності може бути результатом пережитого періоду, коли дійсно втрачався контроль у важких домашніх або шкільних обставинах. Чи навіть в результаті травми. 

Такі події можуть призвести до зниження толерантності до неконтрольованих або непередбачуваних ситуацій в інших сферах вашого життя або до автоматичної оцінки їх як негативних.

Пандемія тільки погіршила становище таких людей. У нещодавньому дослідженні порівняли психічне здоров'я студентів коледжів безпосередньо перед пандемією з психічним здоров'ям під час пандемії. Згідно з цим дослідженням, під час пандемії був підвищений ризик депресії, порушення режиму харчування і проблемного вживання алкоголю (здебільшого, серед жінок). 

Читайте також: Здорове харчування. Що їсти під час локдауну, щоб не набрати вагу – поради дієтологині

У 2020 році додався страх "Чи можу я несвідомо наражати на небезпеку інших?", з огляду на потенційно тривалий інкубаційний період COVID-19. В навколишньому середовищі також була велика невизначеність. Багато людей відчули невпевненість в працевлаштуванні, доступі до ресурсів (наприклад, "Чи вистачить їжі в продуктовому магазині?").

Але людська здатність терпіти невизначеність може зіграти велику роль в тому, як ви впораєтеся з поверненням в світ, наголошують автори.

Хоча багато хто з нас хотів би, щоб про кінець пандемії коронавірусу гучно оголосили на вуличному параді, доведеться трохи приборкати ці очікування, зазначається в матеріалі.

Це може допомогти отримати більш реалістичне уявлення про те, яким може бути фінал. Тобто набагато менш чітким. 

Тому важливо попрактикуватися в прийнятті деякої невизначеності як необхідної частини цього процесу. Пам'ятайте, що невпевненість – це абсолютно нормальна (і по суті неминуча) частина життя. 

Хоча не можна сказати напевно, як і коли все закінчиться, є кілька речей, які поки що можуть допомогти.

1. Підтримуйте зв'язок з іншими. 

Незалежно від того, чи робили ви це весь цей час, чи ні, ніколи не буває поганого часу, щоб протягнути руку і встановити (віртуально) зв'язок з тими, хто вам небайдужий, коли ви відчуваєте занепокоєння або стрес, пояснюють автори. 

2. Підтримуйте здоровий рівень догляду за собою. 

Люди є активними прихильниками здорового харчування і фізичних вправ, коли справа доходить до поліпшення вашого психічного здоров'я. Хоча це може бути складно через те, що ваші улюблені тренажерні зали закриті чи немає доступу до безпечного середовища на відкритому повітрі, завжди є можливість виконати онлайн-тренування вдома або придумати якесь своє тренування.

3. Зберігайте позитивний настрій.

Це може бути особливо складно, коли ви відчуваєте стрес. Але чим більше ви намагаєтеся зосередитися на позитивних аспектах свого нинішнього способу життя (набуваєте нових хобі, проводите більше часу з сім'єю, насолоджуєтеся віртуальними тусовками з друзями), тим легше стає зосередитися на цих позитивних моментах і насолодитися ними.

Просто пам'ятайте, спокуса турбуватися про неконтрольовані або непередбачувані аспекти цієї пандемії – непродуктивна поведінка, наголошують автори. 

Занепокоєння або стрес, швидше за все, пригнічуватимуть вас, ніж допоможуть впоратися або придумати рішення. 

Найкраща порада – позбутися від почуття, що ви повинні контролювати неконтрольовану ситуацію.