Як здоровий кишківник допомагає покращити спортивні результати. Дослідження
Фото: depositphotos.com

У вашому тілі приблизно в 10 разів більше бактерій, ніж клітин. Лише в кишковому тракті живе 400 різних типів бактерій, які тісно співпрацюють з кишковою нервовою системою, сигналізуючи про голод, настрій, хвороби тощо.

Кишківник або мікробіом ("другий мозок"), бере участь у багатьох функціях організму, тісно пов’язаний зі здоров’ям й впливає на настрій, імунітет, травлення, профілактику захворювань, а останні дослідження показали, що ще й на спортивні результати.

Хоча більшість людей поділяють основний склад видів мікроорганізмів, кількість кожного з них сильно відрізняється від людини до людини. На це впливають генетика, навколишнє середовище, стрес, звички, спосіб життя, вік, жирова тканина, фізична активність, захворювання та споживання їжі. 

Саме цей унікальний склад біому кишківника може вплинути на здоров’я та спортивні результати.

Експерти Myfitnesspal розповідають, як кишківник пов’язаний із покращенням спортивних результатів. 

Кишківник та пробіотики

Пробіотики – це корисні бактерії, які населяють кишківник й підтримують здорові життєві функції – перетравлення їжі, засвоєння поживних речовин та здоров’я шкіри.

Неправильний вибір дієти та інші погані звички знищують здорові бактерії та призводять до потенційних поганих наслідків для здоров'я. Вчені вивчали вплив пробіотиків на процес травлення й інші показники здоров’я, включаючи діабет, імунітет і вагу. 

Дослідження показали, що біом кишківника людей з зайвою вагою відрізняється від біому худорлявих особини.

Через те, що кожна людина має індивідуальний мікробіом кишківника, знайти правильні набори пробіотиків у потрібних кількостях та активних формах для конкретного організму дуже важко.

Інші дослідження показали, що один штам бактерій може допомогти зміцнити імунітет, тоді як інші взагалі не впливають на цей процес. Це може свідчити про те, що кожен набір має свої унікальні переваги та властивості. А це означає, що знайдуться мікроби, які будуть особливо корисні спортсменам. 

Найкращий спосіб покращити свій біом – це дієта, наповнена продуктами, багатими природними пробіотиками – квашена капуста, кефір, темпе, витримані сири, місо та кімчі.

Пробіотики та пребіотики

Споживання пробіотиків, навіть через природні джерела їжі, недостатньо, щоб отримати всі переваги для здоров’я.  Для цього пробіотиками потрібні пребіотики.

Пребіотики – це неперетравлювані харчові речовини, які підсилюють дію пробіотиків, допомагаючи їм процвітати та залишатися активними. Такі продукти, як банани, насіння чіа, пшениця, цибуля, цикорій та артишоки – все це джерела пребіотиків.

Здоров’я кишківника та тренування

Регулярне фізичне навантаження створює позитивні зміни біому. У дослідженнях на гризунах фізична активність покращила поширеність штамів захисних бактерій. Миші, які харчувались жирною дієтою, що викликала ожиріння, але при цьому вели активний спосіб життя, змінили біом кишківника – він став близьким до такого, який є в худих мишей.

Дослідження на людях виявили подібні результати – краща робота серцево-судинної системи була пов’язана зі значним збільшенням різноманітності бактерій у кишківнику.

Це дуже важливо, оскільки відсутність різноманітності бактеріального штаму корелює із поганими наслідками для здоров'я. Фізичні вправи повинні бути частиною довгострокового способу життя, оскільки може повернутися старий мікробіом, який був не таким корисним. 

Хоча необхідні більш різноманітні та довгострокові дослідження, наявна інформація вказує на регулярні фізичні вправи, які є корисними для кишківника, який пов’язаний зі здоровим духом та тілом.

Для тих, хто шукає конкурентної переваги, покращення здоров’я кишківника може бути відповіддю. Були дослідженні біоми кишківників бігунів на Бостонському марафоні 2015 року. Виявилось значне збільшення показників, що підвищують продуктивність, у порівнянні з тими, хто веде переважно мало активний спосіб життя.

Вейонелла (Veillonella) – це бактерія, яка може метаболізувати лактат для отримання енергії. Накопичення лактату відповідає за зниження продуктивності й збільшення м’язового болю та втоми. Миші, яким вводили цей штам бактерій, могли бігти на 13% швидше на біговій доріжці у порівнянні з тими, хто не отримував додаткової Veillonella.

Бактерії Prevotella, що збільшуються в біомі кишківника професійного велосипедиста, сприяють метаболічній обробці амінокислот і вуглеводів, що потенційно дозволяє спортсменам краще використовувати джерела палива для енергетичних показників.

Вже отримані результати щодо того, як різноманітність біому кишківника та окремі штами бактерій можуть впливати на спортивні результати та як змінити цей біом, можуть стати наступним додатковим способом покращити спортивні результати.

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.