Які "традиційні цінності" важливі для шкіл – Всеукраїнська Рада Церков про угоду з МОН
vrsiro.org.ua

Кажуть, зокрема, про високий рівень шлюбності та про утвердження інституту сім’ї як вільного союзу жінки і чоловіка.

Міністерство освіти і Всеукраїнська Рада Церков два тижні тому підписали Угоду про співпрацю, хочуть сприяти зокрема подальшому "викладанню курсів морального спрямування" у школах та "недопущенню закладення у навчальну літературу та навчальні програми положень, що суперечать традиційним сімейним цінностям українського народу".

LIGA.Life надіслала запит до Ради Церков, щоб з'ясувати, що саме там вважають "традиційними сімейними цінностями українського народу" і 7 вересня отримала відповідь. 

У Раді Церков відповіли, посилаючись на статті Конституції. Кажуть, цінності, які сформували "історичну свідомість, традицію і культуру української нації (стаття 11), а також спрямовані на "утвердження інституту сім’ї як вільного союзу жінки і чоловіка, формування відповідального материнства і батьківства, на належне моральне виховання дітей і зобов’язальне піклування про них, як і про непрацездатних батьків (стаття 51)". 

До "традиційних сімейних цінностей" Рада Церков зараховує рівність жінки та чоловіка (відсутність підпорядкованого становища жінок в ієрархії сімейних стосунків), високий рівень шлюбності населення, сімейну солідарність і взаємодопомогу поколінь, шанобливе ставлення до батьків, повагу до старших, до прав дитини, неприпустимість домашнього насильства, неприпустимість цькування (булінгу). 

"Орієнтація на самореалізацію у професійній сфері, на досягнення високого соціального статусу не означає відмови від сімейних цінностей чи втрати їх значущості. Все це є свідченням збережених традиційних національних рис сімейного способу життя українського народу", – повідомляє представник Головуючого у Раді у Секретаріаті ВРЦіРО митрофорний протоієрей Олекса Петрів. 

Він зауважує, що Всеукраїнську Раду Церков представляють понад 90% релігійних організацій України, які об’єднують близько 70%  громадян України (за даними різних соціологічних опитувань). Представник додає, що вони представляють "позицію й інтереси переважної частини громадян України"

"Тому використовуватиме усі законодавчо передбачені можливості для комунікації з МОН, щоб доносити та забезпечувати врахування з метою донесення та забезпечення врахування позиції українських громадян", – каже Петрів. 

  • 25 серпня Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) та Міністерство освіти і науки України підписали Угоду про співпрацю

  • Документ спричинив нову хвилю обурення й обговорення у соцмережах щодо можливих перспектив викладання у школах релігійних ідей