"Кокаїнові акули". У Бразилії вчені виявили наркотики у тілах морських тварин
Фото: unsplash.com

На узбережжі Бразилії в організмі диких акул виявили кокаїн. Це підтверджує факт: нелегальне споживання наркотиків шкодить мешканцям моря.

Про це повідомляє The Guardian, посилаючись на журнал Science of the Total Environment.

Вчені проаналізували тіла 13 гостроносих акул, які потрапили у рибальські сіті біля пляжу в Ріо-де-Жанейро. Усі мали позитивний тест на вміст наркотиків.

Попередні дослідження виявили кокаїн у річковій, морській та стічній воді, а його сліди – на інших морських істотах, як-от креветки.

Окреме дослідження показало: високий рівень залишків кокаїну спричиняє "серйозні токсикологічні ефекти" у таких тварин, як мідії, устриці та вугри в затоці Сантос, у бразильському штаті Сан-Паулу.

Однак концентрація наркотиків в акулах була в 100 разів вищою, ніж в інших морських тварин. Як саме кокаїн потрапив у їхній організм – загадка.

Дослідники припускають: заборонені речовини впали у море під час перевезення або ж їх скинули туди контрабандисти, які намагалися втекти від арешту. Адже Бразилія – великий експортер кокаїну в Європу.

Серед інших можливих пояснень: наркотик потрапив у море зі стічними водами, а звідти – до акул.

"Кокаїн має низький період напіврозпаду в навколишньому середовищі. Якщо ми виявимо його в такій тварині, це означає, що багато наркотиків потрапляє в біоту (сталу сукупність рослин, тварин, грибів та бактерій, об'єднаних спільною територією поширення. – Ред.)", – заявляє координатор дослідження Енріко Мендес Саджіоро з Інституту Освальдо Круса.

Ще одна проблема – гостроноса акула, частина раціону бразильців. Ймовірно, залишки кокаїну можуть перейти від тварини до людини. Тож саме це має бути в центрі уваги майбутніх досліджень.