Хто відповідає за якість харчування у школах і до кого звертатися – відповідь МОН

За організацію харчування учнів у період карантину, а також перевірку якості продуктів, відповідає безпосередньо керівник та засновник школи.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства освіти і науки.

"Так, керівник закладу освіти затверджує примірні двотижневі та щоденні меню. Але обов'язковим етапом в організації харчування є оцінка якості харчових продуктів за смаком, запахом, кольором, консистенцією, умовами зберігання тощо. Тільки після цього страви можуть подаватися дітям", – зазначають у відомстві. 

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

У процесі організації харчування, за даними МОН, беруть участь центральні органи виконавчої влади, засновники закладів освіти, постачальники продуктів і послуг з організації харчування, органи управління у сфері освіти та у сфері охорони здоров’я і територіальні органи Держпродспоживслужби.

Що робити, якщо вашій дитині в школі дають неякісну їжу

З боку постачальника їжі – це порушення умов договору, наголосив юрист ГО "Батьки SOS" Роман Бондаренко в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

"Якщо постачальник не виконує умов договору, то потрібно або розривати контракт, або коригувати послуги. На жаль, опції, щоб постачальник платив штрафи немає. Якщо дійде до суду – можна говорити про якісь штрафи. Поки що це корекція або розрив контракту", – пояснив експерт.

За його словами, батькам необхідно звернутися до директора школи. 

Якщо дітей не годують – це питання до органів місцевої влади – територіальної громади, міськради.

Якщо їжа неякісна – батьки можуть зателефонувати до територіальних органів Держпродспоживслужби. 

Читайте також: Ідеальний ланчбокс дитині в школу: поради дієтолога та шеф-кухаря

"Дзвінок туди і протягом години вони мають бути на місці і провести перевірку", – пояснив Бондаренко.

Нагадаємо, в Україні 1 вересня відкрили школи з карантинними обмеженнями. Учням початкової школи Міносвіти організувало карантинне харчування.

Якістю такої їжі частина батьків обурена. Фотографіями сніданків у школах Києва діляться в соцмережах.

Натомість заступниця в.о. міністра освіти Любомира Мандзій заявила, що батькам треба потерпіти. Нормальне харчування відновлять після кінця карантину.