В Україні знову проведуть конкурс на голову НСЗУ, якого не могли вибрати три роки

В Україні оголошено конкурс на посаду голови Національної служби здоров’я.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на своїй фейсбук-сторінці.

Довідково: Національна служба здоров'я – центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій. НСЗУ є національним страховиком, який укладає договори із закладами охорони здоров'я та закуповує у них послуги з медичного обслуговування населення. НСЗУ контролює дотримання умов договорів та робить прямі виплати закладам за надані послуги. 

Нацслужбу створили у 2018 році як ключовий орган, який відповідає за організацію медичної реформи. Вона підписує контракти з лікарнями, перераховує гроші за лікування.

У 2019 році НСЗУ розпоряджалася бюджетом у кілька десятків мільярдів гривень, у 2020 році ця сума становить майже 80 млрд гривень, у 2021 буде понад 100 млрд гривень.

Ляшко зазначив, що відповідне розпорядження "Про оголошення повторного конкурсу на зайняття посади Голови Національної служби здоров’я" прийняли на засіданні Кабінету міністрів 26 травня.

Документи прийматимуть до 2 червня 2021 року.

"Це важливо і стосується кожного, адже НСЗУ Національна служба здоров'я України – це ключовий елемент в нашій системі охорони здоров’я. Тому, переконаний, що його очолити може лише професіонал, який працюватиме на результат та вболіває за медицину так само, як і наші медичні працівники, які під час пандемії показали, наскільки згуртовані та віддані своїй справі!" – зазначив Ляшко.

  • З серпня 2020 року НСЗУ тимчасово очолює Андрій Віленський.
  • МОЗ двічі оголошувало конкурс на посаду голови нацслужби. 
  • Найбільшу кількість балів на першому набрала в. о. голови НСЗУ Оксана Мовчан, друге місце зайняла заступник голови НСЗУ Наталія Рябцева, а третє – директор Департаменту договірної роботи НСЗУ Андрій Віленський.
  • Однак тодішній міністр Степанов відмовився оголосити будь-кого з них переможцем, заявивши, що кандидати не підійшли по баченню і якостям.
  • 22 травня був оголошений новий конкурс на посаду глави НСЗУ. Вимоги – мінімум трирічний "досвід роботи на посадах держслужби категорії" А "або" Б "або на посадах не нижче керівників структурних підрозділів в органах місцевого самоврядування або досвід роботи на керівних посадах в сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення".
  • За даними LIGA.net, Степанов скористався "карантинною" спрощеною процедурою, яка дозволяє найняти на держпосаду людину без конкурсу та іспитів, достатньо лише співбесіди. Так Степанов вибрав на посаду глави НСЗУ ексдепутата від БПП, керівника Кіровоградського онкоцентру Костянтина Яриніча.
  • За карантинної процедурі, обраного міністром кандидата призначають виконуючим обов'язки, а потім повинні провести відкритий конкурс.
  • Громадські організації Центр протидії корупції, StateWatch, 100% Життя і Пацієнти України написали заяву з проханням не призначати Яриніч главою НСЗУ.
  • Згодом Кабмін віддав посаду т.в.о. Оксані Мовчан.
  • У квітні 2021 до фінального етапу конкурсу на посаду голови НСЗУ пройшли т.в.о. голови НСЗУ Андрій Віленський, начальник Управління комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко і Вадим Арістов – засновник "Української медичної асоціації", представник ГО Revival Institute for Future. 
  • Вадима Арістова ЗМІ називали ймовірним "провладним кандидатом" на посаду очільника служби. Після скандалу в очолюваному Борисом Тодуровим Інституті серця, коли тітушка Крисін переховувався у дитячій лікарні, Арістов проводив у Інституті "тренінги", як протидіяти журналістам і громадськості. Свої "майстер-класи" Арістов давав на запрошення Тодурова.
  • З 2018 до 2019 року головою НСЗУ був Олег Петренко.