Канабіс виключили зі списку найнебезпечніших наркотиків за рішенням ООН. Що це означає

Комісія ООН 2 грудня проголосувала за виключення марихуани для медичних цілей зі списку найбільш небезпечних наркотиків, таких як героїн.

Про це пише The New York Times.

Це рішення може відкрити шлях для розширення досліджень і використання марихуани в медицині. 

Перед голосуванням комісія, в яку входять 53 держави-члена, розглянула низку рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я по рекласифікації канабісу і його похідних. 

Але увага була зосереджена на ключовій рекомендації по виключенню канабісу зі Списку IV Єдиної конвенції про наркотичні засоби 1961 року, де він був у переліку небезпечних речовин, які викликають сильну залежність.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Тим не менш, канабіс, як і раніше, залишається забороненим для немедичного використання, відповідно до законодавства ООН.

Плюс, як пише NYT, рекомендація ВООЗ ослабити обмеження на тетрагідроканабінол (головний психоактивний компонент канабісу), не отримала достатньої підтримки для прийняття.

Довідково: На відміну від складової канабісу тетрагідроканабінолу (ТГК), який вважається наркотиком першої категорії на рівні із героїном та кокаїном, канабідіол (CBD) – непсихотропний компонент канабісу, який не має психоактивного ефекту. Цю речовину і використовують у лікуванні та косметичній галузі. Деякі дослідження показали, що CBD може захистити нервову систему і полегшити судоми, біль, неспокій і запалення. Список продуктів, що містять CBD, включаючи креми, сироватки, газовану воду і соки, також швидко розширюється. 

Експерти кажуть, що голосування не зробить негайного впливу на ослаблення міжнародного контролю, тому що уряди як і раніше матимуть юрисдикцію щодо того, як класифікувати канабіс. 

Але багато країн звертаються до глобальних конвенцій в якості керівництва, і визнання ООН є символічною перемогою для прихильників зміни політики щодо наркотиків, які заявляють, що міжнародне право застаріло.

  • Рекомендації зі зміни класифікації марихуани ВООЗ вперше зробила в 2019 році. Але вони викликали політичний розкол, що призвело до незвичайних затримок в голосуванні комісії ООН, пише NYT.
  • Тоді Україна утрималася. США і європейські країни були серед тих, хто проголосував "за". А Китай, Єгипет, Нігерія, Пакистан і Росія були проти. 

"Успіхом цього голосування людство завдячуватиме Україні – чиєю позицією сьогодні стало "утриматися". Якби представник України солідарно з пулом Російської Федерації проголосував проти, історичне рішення не було б ухвалено", – зазначили організатори ініціативи "Конопляний #МаршСвободи".

  • 19 листопада 2020 року Суд Європейського союзу ухвалив, що речовина канабідіол (CBD), яка міститься у квітках канабісу, не є наркотичним засобом.