Мільйон хворих лише за лютий: прогнози на нову хвилю ковіду і як готують систему
Ілюстративне фото: Роман Балук

За прогнозами РНБО, в Україні пік нової хвилі коронавірусу очікують 20-25 лютого. Сумарно перехворіють близько 1 млн українців за лютий, розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю LIGA.Life.

Читайте тут: 59 000 хворих щодня – оптимістичний прогноз на лютий: санлікар Кузін про нову хвилю ковіду

Як Україна підготувалася до нової хвилі:

  • стирається межа між ковідними та нековідними лікарнями;

"Якщо раніше люди з ковідом перебували переважно в ковідних лікарнях, зараз вони можуть перебувати в будь-яких. За досвідом Нью-Йорку, наприклад, майже 50% людей у звичайних відділеннях – з омікроном", – пояснив Кузін.

  • з 2022 року будь-яка лікарня, яка відповідає вимогам Національної служби здоров’я, може приймати пацієнта з ковідом, надавати йому допомогу та отримає кошти з НЗСУ.
  • фокус на вакцинації людей 60+ років. 

"Ми повністю переформатовуємо мобільні бригади на роботу у віддалених населених пунктах, для роботи в сільській місцевості, і прицільно для роботи з людьми 60+ років. Ми вибрали щонайменше 200 ОТГ, де показники охоплення вакцинацією 60+ є менша, ніж 25%. Там більшість мобільних бригад переконуватиме, пояснюватиме", – каже Кузін.

  • вакцинація працівників об’єктів критичної інфраструктури (атомні електростанції, комунальне обслуговування, хлібокомбінати тощо);

"Саме тому МОЗ ухвалило наказ про затвердження переліку професій, де зобов’язало таких працівників пройти повний курс вакцинації, в іншому випадку вони мають бути відсторонені від роботи", – розповів головний санлікар. 

  • захист медпрацівників;

"Якщо раніше ми рекомендували використовувати респіратори FFP2 лише для аерозольгенеруючих процедур, то вже зараз ВООЗ рекомендує загалом для медпрацівників використовувати FFP2 респіратори навіть на звичайному огляді, принаймні для лікарень, де система саме повітрообміну не є або протестованою, або валідною", – пояснив Кузін. 

  • розвиток кисневої інфраструктури;

"Незважаючи на те, що майже на 30 або 40% омікрон дає менше потреби в киснезабезпеченні та реанімаційному супроводі, до регіонів надіслали субвенцію і на рівні областей будуються  кисневі станції – 225. Вони почали будуватися в четвертому кварталі 2021 року і до кінця першого кварталу їх мають ввести в експлуатацію. Більша частина вже завершила цю роботу", – зазначає головний санлікар.

  • забезпеченість тест-системами. 

"Найближче постачання має бути до кінця січня і того запасу, який буде доставлено в країну, вистачить на перший квартал повністю. Уже приїхало 2 млн швидких тестів, до кінця місяця буде ще один. Ці тести спрямують на сімейну медицину", – додав Кузін.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин