Міносвіти прокоментувало сутички в Олімпійському коледжі через візит ліквідаційної комісії

Міністерство освіти і науки прокоментувало сутички біля Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного у Києві через візит ліквідаційної комісії. 

В пресслужбі МОН кажуть, що "коледж не відповідає вимогам законодавства, необхідним для набуття статусу коледжу в системі вищої освіти". А дії керівництва коледжу міністерство називає заполітизованими.

Також відомство звернулося до правоохоронців, щоб ті розслідували інцидент.

Як зазначили у міністерстві, мова не про ліквідацію коледжу, а про приєднання його як відокремленого структурного підрозділу до Національного університету фізичного виховання і спорту України (НУФВіС).

Що сталося напередодні

24 вересня на територію Олімпійського коледжу прибула ліквідаційна комісія на чолі з ректором НУФВіС Євгеном Імасом під охороною поліцейських. 

Як розповів голова профспілкової організації працівників і студентів коледжу Дмитро Несвятипаска, Імас відмовився спілкуватися з колективом коледжу і наказав правоохоронцям звільнити йому місце, пише Радіо Свобода. Через це і почалася штовханина. "Працівники поліції почали і студентів, і працівників (коледжу – ред.) бити", – каже голова профспілки.

Несвятипаска розповів, що в сутичці постраждав заступник директора по спорту Степан Захарків, голова студентського самоврядування Катерина Жданович та декілька студентів.

Несвятипаска звинуватив поліцію не тільки в надмірному застосуванні сили, а й в тому, що до постраждалих не допускали медиків-співробітників коледжу, а тільки працівників "швидкої".

Депутат Верховної Ради Богдан Яременко написав, що до загострення конфлікту призвело те, що Імас не захотів спілкуватися з колективом українською мовою.

Натомість, представник МОН Вадим Стеценко, який супроводжував Імаса, звинуватив представників коледжу в провокуванні конфлікту. 

Сам ректор НУФВіС теж заявив про провокацію і сказав, що мав на меті повідомити про "план і стратегію розвитку коледжу", пише Радіо Свобода.

Як написав Яременко, поліція затримала трьох студентів. Їх відвезли до Деснянського відділку. Двох відпустили одразу. Третього – залишили під вартою. За словами Несвятипаски, мова про студента Олімпійського коледжу Єгора Батарона – майстра спорту України. Станом на 10 ранку 25 вересня його досі не відпустили.

Передісторія конфлікту довкола Олімпійського коледжу

2 вересня 2020 року Кабмін прийняв пропозицію МОН приєднати Олімпійський коледж до Національного університету фізичного виховання і спорту.

Профспілка працівників та студентів коледжу вимагала в Окружного адмінсуду Києва скасувати рішення Кабміну. У своєму позові вони кажуть, що пропозиція МОН порушує закони "Про освіту" та "Про вищу освіту".

6 вересня керівники і студенти коледжу оголосили безстроковий страйк. 

Дії ректора Імаса та МОН називають рейдерським захопленням, схему якого Імас розробив ще в 2013 році з тодішнім міністром освіти Дмитром Табачником, йдеться в зверненні

В міністерстві ж кажуть, що коледж не відповідає вимогам законодавства. А після реорганізації йому буде дозволено вести окремий баланс, мати реєстраційний рахунок в органах державної казначейської служби з правом мати код мережі. А також мати печатку та штамп.

17 вересня реорганізацію Олімпійського коледжа обговорюви на засіданні підкомітету Комітету з питань молоді та спорту Верховної Ради, повідомив депутат Яременко. Тоді всі висловилися про неприпустимість того, що МОН ігнорує думку колективу коледжу.