МОЗ хоче забрати гроші з медреформи на свій центр. Раду просять не голосувати за це
Фото: пресслужба "Слуги народу"

Фонд "Пацієнти України" вимагає в керівника Верховної ради Дмитра Разумкова не виносити на голосування законопроєкт №4649, яким хочуть забрати частину грошей з програми медгарантій на фінансування однієї лікарні – Центру мікрохірургії ока. Її на початку року передали в управління Міністерства охорони здоров’я.

Звернення опублікували на фейсбук-сторінці фонду. Документ проєкту закону є на сайті ВР, його планують включити до порядку денного засідання Ради 18 лютого.

В документі пропонують внести зміни до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік". 

І, аби профінансувати Центр мікрохірургії ока, пропонують зменшити видатки на програму "Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення" на 138 746,0 тис грн і перевести ці гроші на програму "Спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоров'я".

"Пацієнти України" стверджують, що таким чином законопроєкт забирає гроші від інших 3 тисяч медичних закладів України і віддає їх Київській міській клінічній офтальмологічній лікарні "Центр мікрохірургії ока". 

"Простіше кажучи, з бюджету програми медичних гарантій, яка недофінансована майже наполовину, хочуть забрати кошти і передати невідомо на яких підставах одному закладу! Цей заклад має договір з НСЗУ і має отримувати кошти по загальній системі за проліковані випадки", – йдеться в заяві.

Програма медгарантій – один з основних документів медреформи. Згідно з нею, медзаклад отримує від держави гроші відповідно до договору з НСЗУ і кількості пролікованих пацієнтів, а не просто за стоячі ліжка і персонал.

У фонді вважають, що такий перерозподіл є несправедливим і необґрунтованим. 

"Адже кошти заберуть у лікарень, які працюють за правилами і надають послуги з онкології, лікування інфарктів, інсультів тощо. Але одна "обрана" лікарня за правилами працювати не хоче", – йдеться у зверненні до голови ВР.

У документі, який пропонують Раді, пояснюють, що цей медзаклад з 2015 року фінансували переважно за рахунок коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

А з бюджету на 2021 рік фінансування медичних послуг, пов’язаних з наданням вторинної та третинної меддопомоги буцімто не передбачено.

Серед ініціаторів законопроєкту – переважно представники фракції "Слуга народу", а також лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

LIGA.Life звернулося в МОЗ з проханням прокоментувати документ і чи розглядає відомство інші шляхи фінансування закладу.

  • 11 листопада 2020 року Кабмін передав "Центр мікрохірургії ока" в управління Міністерства охорони здоров'я. 
  • 12 грудня 2020 року МОЗ прийняло його до своєї сфери управління, йдеться в документі.
  • 6 січня рішення про передачу центру ухвалила влада Києва.
  • Також відомо, що з травня до 31 грудня 2020 року Національна служба здоров'я фінансувала Центр мікрохірургії ока та Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини за Програмою медгарантій відповідно до рішення уряду.