Дитячий мозок краще відновлюється, ніж мозок дорослих – дослідження
Фото: depositphotos.com

Діти використовують обидві півкулі головного мозку, щоб сприймати мову, а саме усне мовлення, а не лише ліву як дорослі. Про це стверджують неврологи Медичного центру університету Джорджтауна.

Згідно з їхнім дослідженням, ураження лівої півкулі мозку дитини не призводить до втрати мови чи неможливості її розуміння, на відміну від ураження лівої півкулі дорослої людини. 

"Використання обох півкуль забезпечує механізм компенсації після ураження нервових тканин. Наприклад, якщо ліва півкуля пошкоджена перинатальним інсультом  таким, що трапляється відразу після народження  дитина вивчить мову за допомогою правої півкулі. Дитина народжена з церебральним паралічем, який пошкоджує лише одну півкулю, може розвинути необхідні когнітивні здібності в іншій півкулі. Наше дослідження демонструє, як саме це можливо", – повідомляє професор неврології та авторка дослідження Еліса Ньюпорт.

У дослідженні взяли участь 39 здорових дітей віком від 4 до 13 років та 14 дорослих віком від 18 до 29 років. Науковці провели аналіз роботи мозку всіх учасників, щоб визначити ділянки, у яких активація мови була пов’язана з віком.

Виявилося, що у маленьких дітей в обох півкулях мозку є ділянки, що відповідають за обробку мови та емоцій. Водночас у дорослих відповідна область у правій півкулі активізується лише під час обробки емоцій, а відповідна ділянка у лівій півкулі відповідає за обробку мови.