На Хеловін українці побачать рідкісний "блакитний" Місяць
Фото unsplash.com/

Зазвичай у році 12 повних Місяці, але іноді їх буває 13, або дві повні на місяць.

Як повідомляє Урядовий кур'єр, у суботу 31 жовтня о 5:49 за київським часом (14:49 GMT) у жовтні з’явиться другий повний Місяць. Щоб розглянути кратери в західній частині Місяця в п'ятницю або в східній у суботу треба використати бінокль або телескоп.

Зазначається, що тільки жителі Східної Європи, Близького Сходу та Східної Африки побачать Місяць в його найповнішій фазі.

Після заходу Сонця "блакитний" Місяць розташується в 4 градусах на південний схід від Марса – досить близько, щоб можна було спостерігати ці небесні тіла разом за допомогою бінокля.

Повна зміна місячних фаз зазвичай відбувається за 29,5 діб. Але, якщо в місяці 31 день, значить, якісь фази в календарному місяці повинні відбутися двічі. У жовтні 2020 року повторюється фаза повного Місяця.

Попри те, що Місяць, який зійде над Землею 31 жовтня, називають "блакитним", його колір залишиться тим самим. Іноді він може мати легкий блакитний відтінок, але найчастіше це відбувається під час великих пожеж або вивержень вулканів, коли дим або пил застеляють небо.

"Блакитний" Місяць – відносно рідкісне явище. У середньому такий повний місяць з’являється кожні 2,4 року. Минулого разу "блакитний" Місяць бачили у 2018 році.

За даними видання USA Today, востаннє "блакитний" Місяць з'являвся саме на Хеловін у 1944 році. Наступного разу, дві повні у жовтні можна буде спостерігати у 2039 році.