На Подолі довкола будинку знищили виноград Вічі. Чому мешканці насправді це зробили?
Будинок на Подолі з виноградом у 2023 році. Фото: Vlad Blackman

На Подолі у Києві довкола будинку на вулиці Почайнинській, 20, мешканці вирішили повністю демонтувати декоративну виноградну лозу (виноград Вічі). Про це у групі "Подоляночка" написав користувач Vlad Blackman. Він опублікував фото з виглядом будинку з озелененням та без. 

Ще минулого року майже весь 5-поверховий постмодерністський будинок був оточений виноградною лозою. "Якому жлобу ця краса заважала?" — пишуть люди в коментарях. 

На Подолі довкола будинку знищили виноград Вічі. Чому мешканці насправді це зробили?
Озеленення будинку у 2023 році. Фото: Vlad Blackman

Насправді ж причиною, через яку знищили озеленення, стали миші — за словами місцевих, через виноградну лозу вони залазили у вікна квартир.

"Дійсно, по цій лозі у квартири залазили не тільки миші, але й пацюки, прогризаючи антимоскітні сітки", — каже мешканець будинку Олександр Крутських. 

На Подолі довкола будинку знищили виноград Вічі. Чому мешканці насправді це зробили?
Як будинок виглядає тепер. Фото: Vlad Blackman

За його словами, цій лозі вже більш ніж 25 років і вона під власною вагою періодично відвалювалась від стіни будинку. "Останнім часом лоза просто лежала на тротуарі, заважаючи проходу пішоходів та паркуванню авто, а пішоходи кидали туди сміття, влаштовуючи смітник", — додає Крутських.

У коментарі LIGA.Life чоловік зазначив, що мешканці намагались шукати альтернативні методи боротьби з гризунами, але головна причина демонтажу у тому, що лоза відпадала. "Трималась вона на дерев`яній конструкції, яка згнила і реставрації не підлягала. Тим більше були постійні зауваження з боку газовиків щодо труби газопостачання, яка йде під лозою по стіні вздовж будинку. Це сукупність обставин, через які були змушені прибрати лозу", — сказав Олександр.

"Не я був ініціатором цієї ідеї. Ще восени мешканці зрізали виноград з правого боку будинку. Це погодили з мешканцями, яких безпосередньо це торкалось — до чиїх вікон досягав цей виноград. А потім шматок цієї лози просто відпав і перетворювався на смітник", — додав він. 

За словами Олександра, виноград ще у 2000-х роках висадив мешканець будинку Леонід Кислий. Він сам за свої кошти його облаштував і доглядав.

Водночас у коментарі LIGA.Life мешканка будинку Ірина Лобко-Войцеховська пояснила, що не всі мешканці підтримали обрізання винограду. Особисто вона була проти. "Це таке цинічне вбивство нашої прибудинкової краси, що у мене немає слів", — каже Ірина й додає, що спілкувалась безпосередньо з Олександром Крутських, щоб лозу не чіпали.

На Подолі довкола будинку знищили виноград Вічі. Чому мешканці насправді це зробили?
Фото: Vlad Blackman

За її словами, причиною знищення винограду стали скарги лише "двох-трьох" мешканців будинку, які живуть на 2-3 поверсі. Чи узгодили вони рішення з усіма мешканцями будинку — невідомо. Втім Ірина Лобко-Войцеховська підтверджує, що виноград дійсно почав відвалюватись, бо опори застаріли. Тож його почали обрізати ще минулого року.

На Подолі довкола будинку знищили виноград Вічі. Чому мешканці насправді це зробили?
Фото: Ірина Лобко-Войцеховська

"Рослини погано трималися, все могло впасти комусь на голову", — каже Ірина.

Щоб врятувати озеленення, треба було відновити кріплення чи посадити рослину заново і змонтувати нову опору. "Але ж треба було вкласти гроші в кріплення, нову дерев'яну конструкцію", — додає Ірина.

Мешканці, які ініціювали демонтаж винограду, займатись цим не хотіли, тому просто вирішили його обрізати.

Насправді ж вертикальне озеленення — це цілком законний та недорогий спосіб прикрасити архітектурне середовище міста. Управління екології та природних ресурсів КМДА у 2022 році навіть запустило акцію "Місто живих стін", в межах якої у різних районах Києва висаджують виноград Вічі. Наприклад, торік нові саджанці лози висадили біля кінотеатру "Жовтень" на Подолі та у Голосіївському районі.

Виноград Вічі — рослина, яка найкраще підходить для вертикального озеленення. Вона невибаглива, росте повільно, що дозволяє зручно корегувати напрям росту.