На Вокзальній площі змінять логіку руху. Зелену зону хочуть віддати під паркінг
Фото: Anton Škodnik / AllTransUA

КМДА презентувала свої плани зі зміни організації руху на Вокзальній площі у Києві. Напрацювання були представлені на Київській майстерні міста — це формат співпраці столичної влади та активістів, де сторони обмінюються ідеями та разом розв’язують транспортні питання. 

На Вокзальній площі у Києві давно панує хаос з трафіком та паркуванням, тож ідея реорганізації території біля Центрального вокзалу назріла давно, зазначає спільнота "Пасажири Києва". 

Головні завдання, які має вирішити реорганізація руху на площі, — зробити неможливим порушення правил паркування, прибрати транзитний рух авто через площу та зменшити затримки руху комунального громадського транспорту.

До реорганізації руху були залучені різні розробники — з Луцька, Харкова, Львова та київського Центру організації дорожнього руху. Експерт Дмитро Беспалов, який проводив транспортне моделювання, зазначив, що наразі на площі затримки виникають через постійні "конфлікти" між транспортними потоками й великий транзитний трафік. Якщо розв'язати ці проблеми, то затримки і громадського транспорту, і авто — зменшаться на 40%.

На Вокзальній площі змінять логіку руху. Зелену зону хочуть віддати під паркінг
Фото – ГО ''Пасажири Києва''

Ось які зміни на Вокзальній площі запропонувала КМДА:

1) Ліквідувати рух авто на найближчому до вокзалу розвороті, який складається з трьох автомобільних смуг. Так збільшиться загальний простір для пішоходів.

2) Перший та другий розвороти до вокзалу віддати тільки для комунального громадського транспорту, однак віднесено зупинки маршруток.

3) Створити велосмугу на вулиці Симона Петлюри та впорядкувати тут паркування — зробити паралельним замість "ялинки".

4) Ліквідувати наскрізний проїзд для транзитного трафіку через вул. Петлюри — пл. Вокзальну – вул. Скоропадського (в обидва напрямки). Натомість з боку вул. Скоропадського організувати розворотне коло з можливістю висадки пасажирів.

5) Створити малий розворот для автомобілів, які не мають потреби їхати прямо до вокзалу.

6) Встановити ще більше делінеаторів, щоб не допустити хаотичне паркування.

Водночас щоб "покращити організацію паркувального простору" на площі у КМДА запропонували облаштувати паркінг на території єдиної зеленої зони, яка з’явилась на площі під час останньої реконструкції у 90-х. 

На Вокзальній площі змінять логіку руху. Зелену зону хочуть віддати під паркінг
Схема – ГО ''Пасажири Києва''

Ініціативи Пасажири Києва та U-Cycle пропонували натомість збільшити у зеленій зоні кількість дерев та озеленення. Однак в КМДА цю ідею не підтримали. 

Вокзальна площа — найбільший транспортний хаб столиці, який востаннє оновлювали у 90-ті роки. Площа біля Центрального вокзалу перевантажена транспортними потоками, хаотичним паркуванням та позбавлена інклюзивності. Площа давно потребує масштабної реконструкції — у 2021 році вже обговорювали її можливу реорганізацію. Однак максимум, на який наважилась міська влада, — прибрати МАФи та встановити делінеатори.