Не футбол, не хокей і не бейсбол: що таке герлінг?
Фото: depositphotos.com

Ірландія – країна, яка подарувала світу два національних види спорту: гельський футбол та герлінг. Обидві гри командні і проходять на футбольному полі. Окрім цього, ірландці полюбляють бокс, гольф та футбол. Сьогодні Liga.Life пропонує відправитись у подорож до Ірландії і познайомитись з одним із найнетиповіших видів спорту світу – герлінгом.

Якщо ви не знаєте нічого про цю гру, проте бачили фотографії гравців, то можна зробити висновок, що герлінг – це сукупність бейсболу, хокею на траві та звичайного футболу. 

Насправді герлінг – це спорт кельтського походження, яка розповсюджена не тільки в Ірландії, а в країнах, де проживають ірландські емігранти. Серед них Велика Британія, Нова Зеландія, Аргентина. 

Навколо історії герлінгу витає багато легенд. Одна з найвизначніших про ірландського героя Сетанта, який володів надзвичайною силою і спритністю. Він полюбляв грати з м'ячем і ключкою на траві. Одного разу його запросили на звану вечерю до короля. Злякавшись сторожову собаку, Сетанта вбив її, загнав ключкою м'яч їй в горло. В спокутування цього вчинку він запропонував королю зайняти місце собаки і охороняти замок. З того часу він стеріг замок до самої смерті короля.

Так гру з м'ячем та ключкою під назвою герлінг у ті часи сприймали як доволі жорстоку гру з незначним набором правил. Так Кельтська правова система передбачала компенсацію за нещасні випадки та ситуації навмисного поранення або навіть смерті внаслідок гри у герлінг. Гра була оголошена поза законом у ХІІ столітті після окупації норманами. Проте вона відродилась знову у ХІХ столітті.

Перша спроба стандартизації гри відбулась в 1879 році завдяки "Союзу герлінга Ірландії" в Триніті коледжі. У 1884 році була створена "Гельська атлетична асоціація" – ірландська міжнародна громадська організація, що діє в сфері культури та спорту і займається розвитком і просуванням гельських національних ігор. Так герлінг став офіційним видом спорту, який популярний в країні дотепер. 

Короткий екскурс в історію ми пройшли, тепер пропонуємо познайомитись з правилами гри, спортивним спорядженням та цікавими історіями у форматі топ-10 фактів про герлінг.

1. Так близько з суперниками ви ще не були! 

На відміну від інших ігор, де гравці з кожної команди вишикуються у своїй половині, гравці герлінгу починають гру, стаючи біля своїх суперників. Наприклад, півзахисники з кожної команди вишикуються разом на центральній лінії поля. Нападники розташовуються перед воротами команди суперника, а захисники стоять біля нападників команди суперника. 

2. Бейсбол, хокей та футбол

Як і в хокеї на льоду головна задача гравця герлінгу – закинути м'яч за допомогою ключки у ворота команди суперника. Як і в бейсболі ви маєте відбити м'яч ключкою. Як і в футболі ви граєте на великому полі, а кожна команда має ворота. Проте не все так просто, як здається. 

Якщо м'яч падає на землю, його не можна чіпати руками. Продовжити гру можна, використовуючи ключку або ноги. Гравець може підняти м'яч за допомогою ключки, або не дати йому опуститься на землю, піймавши рукою. Дозволяється пробігти з м'ячем в руках не більше чотирьох кроків. Потім необхідно підкинути його в повітря, але не більше двох разів. Гравець, який хоче пронести м'яч на більшу відстань, може нести або підкидати м'яч на ключці. В іншому випадку необхідно віддати пас. Зробити це можна, вдаривши по м'ячу рукою або ключкою.

Але краще про це не читати, а дивитися!

Відео: Youtube-канал Daragh Kelly

3. Гравці грають в герлінг за допомогою герлі

Головний атрибут кожного гравця – дерев'яна ключка, яка називається герлі. У воротаря плоска частина ключку вдвічі більша за розміром, ніж у польових гравців. М'яч для герлінгу зроблений зі шкіри. Його розмір варіюється від 69 до 72 мм. З 2010 року усі гравці носять шоломи для захисту від ударів м'ячем.

4. Чим більше воріт, тим краще!

На перший погляд здається, що кожна команда має одні ворота подібні до футбольних. Проте всередині основної конструкції є дві штанги, при попаданні в які також ведеться рахунок. Тобто у герлінгу аж четверо воріт!

5. Подвійний рахунок

Через велику кількість воріт, рахунків у грі також два: "кількість голів" (м'ячів, забитих в нижні ворота) та "кількість очок" (м'ячів, закинутих між штангами зверху). При цьому переможець визначається за сумою двох рахунків. 

6. Величезне поле

Поле для гри в герлінг насправді довше за футбольне на 20 метрів. Проте ширина однакова.

7. Кількість гравців

У герлінговому матчі беруть участь одразу 15 гравців, включая воротаря.

8. Найшвидша гра у світі

Продивіть відео гри ще раз. Через інтенсивність, з якою грають спортсмени, герлінг заведено вважати найшвидшою грою у світі.

9. Жорстокий жарт

На початку своєї історії герлінг вважався жорстокою грою через постійні суперечки за м'ячик. В Ірландії навіть жарт з'явився: група молодих людей зібралася, щоб побитися, але раптово почали грати в герлінг. За правилами гри учасники можуть контактувати тільки плечима. Проте через інтенсивність гри деякі гравці не витримують і можуть вдарити суперника ключкою чи м'ячиком.

10. Незмінні переможці

За останні 10 років тільки три клуби ставали чемпіонами Ірландії. Сім разів перемогу здобував клуб Кілкенні.