"Не треба шукати національну ідею". Кулеба про те, чому Україна досі без бренду
Дмитро Кулеба. Фото: пресслужба МЗС України

Україна ще не сформувала єдиний глобальний бренд країни, тому нині немає такого поняття як "Сприйняття України в світі". Є сприйняття України в конкретних країнах – в залежності від політичного, культурного чи локального аспекту.

Про це розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю для УП Життя.

"Я би хотів, аби Україну сприймали за асоціацією із словами: свобода, сміливість, неочікуваність. Коли мене просять розповісти про країну, я завжди відповідаю: It’s never boring! І це всім дуже заходить. Це збігається з якимось базовим відчуттям людей про Україну… Що про неї можна сказати з упевненістю, так це те, що тут точно не буває скучно", – пояснив міністр.

Дивіться також: Херсонські кавуни і карпатський мед. В Україні з'явиться 10 нових географічних брендів

Кулеба вважає, що українське суспільство, з одного боку, достатньо консервативне.

"І водночас, на певному етапі розвитку країни у нас включається якась така "крейзанутість", розбишацтво. Ми ніколи не повстаємо за щось, ми повстаємо проти чогось. Заходимо на нові ітерації. Але треба бути сміливим, аби мати силу постійно повставати проти чогось", – пояснив він.

На думку Кулеби, побудову бренду країни не варто починати з пошуку національної ідеї. Потрібен суто технологічний підхід.

"Україна так і не побудувала бренд, зокрема, через те, що занадто багато інтелектуалів включали в цю гру, замість того, щоб виконати цю технологічну задачу, це все заходило в історико-філософський дискурс", – вважає міністр.

На думку Кулеби, щоб створити технологічний бренд, треба визначити коло учасників процесу.

"Цей процес не може бути абсолютно інклюзивним. Не можна влаштувати національний круглий стіл з питань бренду України! Цим мають займатись фахівці з уряду і креативного сектору і знайти рішення", – пояснив керівник МЗС.

Третє: розробити стратегію впровадження бренду.

І четверте: забезпечити цю стратегію грошима.

"От і все. Дуже просте завдання", – вважає Кулеба.