Нещеплених вчителів Тернополя зобов’яжуть щотижня здавати ПЛР – санлікарка області
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Вчителі Тернополя, не щеплені від COVID-19, повинні будуть щотижня здавати ПЛР-тест власним коштом, якщо область вийде з зеленої карантинної зони, розповіла головна санлікарка області Ольга Чайчук в коментарі Zaxid.net.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Як пояснила в коментарі LIGA.Life прессекретарка Тернопільської міськради Мар'яна Зварич, рішення стосується працівників усіх комунальних установ, в тому числі міської ради, але тут є альтернатива:

  • або довідка про вакцинацію, яку гарантувала держава
  • або довідка про відсутність в людини захворювання на COVID-19, щотижня
  • або довідка від сімейного лікаря, яка запевнить, що ця людина не може вакцинуватися і, відповідно, вона звільняється від вакцинації.

"Вакцинацію держава дала безкоштовно, стосовно довідок – ПЛР є дороговартісним, тому міська влада не може передбачити це в фінансуванні. Тому тут є варіанти", – зазначила Мар'яна Зварич.

Якщо будуть випадки захворювання в окремих класах чи окремих школах, ці класи і заклади будуть переходити на дистанційне навчання, додала вона.

Головна санлікарка області Ольга Чайчук пояснює рішення змінами до постанови Кабміну, прийнятими наприкінці липня 2021 року, за якими при 80% вакцинованих вчителів школа зможе продовжувати очне навчання навіть в червоній карантинній зоні.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

А якщо у закладі не буде 80% вакцинованих вчителів, то вони будуть змушені робити ПЛР-тестування, щоб довести, що не хворіють на коронавірус, каже Чайчук.

"Це передбачено постановою Кабінету міністрів України і змінами до неї – щотижнево вчителі будуть здавати ПЛР за власний кошт для того, щоб перевіряти свій стан здоров’я", – пояснила вона.

За словами начальниці департаменту освіти Тернопільської ОДА Ольги Хоми, наразі в області вакциновані більше 11 тисяч педагогічних працівників із 43 тисяч (26%). Чиновники очікують, що з початком навчального року вчителі активніше підуть вакцинуватися.

Читайте також: В Україні розглядають три сценарії, як працюватимуть школи в умовах пандемії COVID-19 з 1 вересня

"Освітяни постануть перед вибором – або вчимося нормально, або школи йдуть на дистанційне навчання. Адже, згідно з постановою Кабінету міністрів і ухвалених змін, якщо в обласних і міських школах не має 80% вакцинованих вчителів і якщо "зелена" зона – то вчимося, якщо "жовта" – то одразу впроваджується дистанційне навчання. Це також стосуватиметься і перших класів", – розповідає Ольга Хома виданню.

У пресслужбі Міністерства охорони здоров’я зазначили, що це рішення місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій – органа, який може регулювати в області певні карантинні міри, в тому числі.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин