Нобелівська премія 2020 з хімії: за розробку методу редагування геному
Лауреатки Нобелівської премії з хіміїї 2020. Фото: Nobelprize.org

Нобелівська премія 2020 року в галузі хімії присуджується Еммануель Шарпентьє та Дженніфер Дудні "за розробку методу редагування геному".

"Генетичні ножиці CRISPR / Cas9 здатні відділити ДНК від вірусів, але Еммануель Шарпентьє та Дженніфер Дудна – нагороджені цьогорічним призом #NobelPrize in Chemistry – довели, що ними можна керувати, щоб вони могли вирізати будь-яку молекулу ДНК на заздалегідь визначеному місці", – йдеться в офіційному твіттері премії.

Нобелівська премія 2020 з хімії: за розробку методу редагування геному
Нобелівська премія з хімії. Фото – nobelprize.org

Нагадаємо, у 2019 році Нобелівську премію з хімії дали за акумулятори.

6 жовтня вручили Нобелівську премію-2020 з фізики – Роджеру Пенроузу за його дослідження чорних дір, а також Райнгарду Ґенцелю та Андреі Ґез за відкриття компактних масивних об'єктів у центрі нашої галактики.

Читайте також – Нобель з фізики 2020: відкриття – космос! Чорні діри і знахідка в центрі галактики

5 жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з медицини – це троє вчених, які зробили внесок у боротьбу з вірусом гепатиту С.

Цьогоріч уперше за 76 років король Швеції не вручатиме Нобелівську премію – формат церемонії змінили через пандемію коронавірусу.

Оголошення лауреатів проводять з 5 по 12 жовтня 2020 року:

  • 8 жовтня – з літератури;
  • 9 жовтня – премія миру
  • 12 жовтня – з економіки.

Довідково: Нобелівську премію щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або крупний внесок в культуру або розвиток суспільства. Заснована в 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968-го центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречений.