Депутати розглядатимуть скасування ДПА для 11-класників. Омбудсмен проти скасування
Ілюстрація Depositphotos.com

Від 10 лютого на розгляді освітнього Комітету Верховної Ради перебуває законопроєкт, який пропонує цьогоріч скасувати ДПА для 11-класників, пише на своєму сайті освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

Нагадаємо також, що петиція про скасування державно-підсумкової атестації для учнів 4-х, 9-х та 11-х класів у 2022 році набрала вже майже 27 тисяч голосів. Щоб петицію розглянув президент достатньо 25 тисяч. 

Автор петиції аргументує потребу скасування ДПА низькою якістю освіти під час дистанційного навчання. Він зазначає, що "учням досить важко підготуватися до екзамену на дистанційній формі навчання, та це буде несправедливо по відношенню до учнів, яким скасували обов'язкове ДПА у 2021 і 2020 році, які опинилися в аналогічній ситуації".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Горбачов переконаний: скасування державної підсумкової атестації у 2022 році поглибить незнання про якість української освіти, яка від початку пандемії і так зазнала суттєвих втрат. 

"Ми не знаємо, скільки триватиме пандемія, і якщо щороку скасовувати ДПА для 11-класників, навіть якщо вони складають ДПА в базовій школі – це не дозволить об’єктивно оцінювати здобуті знання та розуміти масштаб освітніх втрат", – зауважує він. 

Омбудсмен нагадав, що скасування державної підсумкової атестації для здобувачів освіти у 2020 та 2021 роках було вимушеним кроком у зв’язку з епідемічною ситуацією. 

Він також звернув увагу, що цьогорічні 11-класники були випускниками 9 класів на початку пандемії й також не складали тоді ДПА. Тобто їхні освітні результати на рівні базової та старшої школи залишаються не оціненими. 

"Школи і держава не можуть порівняти результати їхніх знань до та під час пандемії й відповідно, проаналізувати освітні втрати, виробити певну стратегію", – каже омбудсмен. 

Водночас, батьки здобувачів освіти скаржаться на зниження рівня знань своїх дітей в умовах пандемії та дистанційного навчання, а школи та держава не володіють інформацією про ці втрати.

Відповідно, не можуть виробити певний план та компенсувати ці знання, зазначає Горбачов.

"ДПА і є тим інструментом, який дозволяє оцінити результати, котрі ми отримали за певний період шкільного навчання", – підкреслює він.

Омбудсмен закликав нардепів та МОН зважити всі "за" і "проти" і не скасовувати державну підсумкову атестацію у 2022 році.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин