Обов’язкової "Християнської етики" в школах не буде, МОН пропонувало не це – Шкарлет
Сергій Шкарлет. Фото: пресслужба МОН

В українських школах не вводитимуть обов’язкового предмету "Християнська етика".

Про це заявив міністр освіти Сергій Шкарлет в інтерв’ю для Радіо НВ 11 лютого.

"Це неправда, це такий самий фейк, як про 10-11 класи, що діти туди не попадуть. Є дисципліна етика, в типовій освітній програмі вона зазначена ", – сказав Шкарлет.

А варіанти предмету етика можуть формувати уже вчитель або школа, зазначив Шкарлет.

Що стосується інформації про припинення набору в 10-11 класи в деяких школах – якщо адміністрація навчальних закладів повідомляє про таке батькам, це відповідальність керівників навчальних закладів, каже міністр.

"Законодавчо ніде таких ініціатив не закріплено. Є певний експеримент стосовно профільності, класи можуть переформатовуватися, але це не означає, що в 10-11 класи не буде набору. Можливо буде набір профілю – хімічний, фізичний, математичний чи мовний профіль. Але немає ніяких законодавчих ініціатив стосовно заборони дитини прийти в 10 клас", – сказав Шкарлет.

  • 13 січня МОН запропонувало зробити етику та курси морального спрямування обов’язковими для 5-х та 6-х класів усіх українських шкіл. 
  • Утім, в деяких школах вже є факультативні курси, за рішенням навчального закладу окремо. Серед таких програм є "Основи християнської етики", "Християнська етика в українській культурі", "Біблійні історії та християнська етика", "Школа подружнього життя" та "Православна культура Слобожанщини".
  • Багато батьків виступили проти обов’язково введення подібних предметів. Мотивація різна: від перенавантаження дитини та нав’язування до дискримінації учнів інших віросповідань.