Три роки у полоні бойовиків. Хто такий Атаманчук і чому його вимагає звільнити омбудсмен
Віталій Атаманчук. Фото: з особистого архіву родини

Стан здоров’я 70-річного громадянина України Віталія Атаманчука, якого незаконно утримують у Макіївській виправній колонії №32, критичний і стрімко погіршується через перелам стегна.

Про це заявила омбудсмен Людмила Денісова. Український пенсіонер у полоні бойовиків з 2018 року. Наразі українська сторона вимагає його негайного звільнення. 

Арештували всією родиною

Донецьк. До війни на сході України Віталій Атаманчук жив разом з дружиною, сином та донькою, яка має дитину. Коли місто захопили бойовики, донька Олена з дитиною виїхала до Києва, але вмовити батьків їй не вдалося.

4 вересня 2018 року невідомі затримали родину. Дружину та сина Віталія тримали в різних камерах 30 днів. Вони знали, що заарештовано й батька, але не в курсі були один про одного.

Жінку, за спогадами доньки Олени, не чіпали, бо вона нещодавно пережила інсульт, а син пережив і тортури, і побої, і психологічний тиск.

Через 30 днів їх "випустили". Олені вдалося вивезти маму завдяки Червоному Хресту до столиці, тут же вона проходила реабілітацію. Натомість брат не зміг пережити наслідків утримання у полоні. Уже після того, як його відпустили, бойовики все одно приходили та вимагали гроші, щоб не повторилося "така ситуація наново".

Наприкінці вересня 2019 року він помер. Йому було 49 років.

За що заарештували пенсіонера?

Лише через рік після арешту бойовики "засудили" Віталія Атаманчука до 17 років "ув’язнення" за нібито "шпигунство на користь України".

Хто такий Атаманчук?

Звичайний пенсіонер із Донецька. 26 років працював начальником ділянки на шахті, 9 років – начальником ділянки донецького Метробуду.

Через свої минулі професії мав проблеми зі здоров'ям – міг втрачати свідомість на кілька хвилин. За майже чотири роки у Макіївській виправній колонії №32 у вологій темній камері стан пенсіонера ще погіршився. У Атаманчука – ішемічна хвороба серця, захворювання Бехтерева, яке прогресує та будь-якої миті може спричинити параліч.

В інтерв'ю для Центру прав людини ZMINA у лютому 2021 року донька Олена розповідала, які ліки передають батькові. Перелік вражає – антибіотики, хондроксид, диклофенак, ортофен, тербінафін, цинаризин, но-шпа, нітроксолін, анаприлін, амброксол, аспекарт кардіо, панкреатинін, валідол, флебодія, бішофіт.

Проте таким перелік препаратів був до зламаного стегна, яке сталося "за невідомих обставин". Бойовики вирішили не проводити операції – лише наклали фіксатор на місце зламу на три місяці. Як результат, кістка неправильно зрослася, тому Віталій може пересуватися лише за допомогою "ходунків".  

Це перший випадок, коли вимагають негайне звільнення?

Ні. Зазвичай українська сторона звертається щодо кожного українця, який у полоні бойовиків і про нього є інформація, до керівництва Червоного Хреста, щоб міжнародна організація здійснила візит до "полоненого" для якісної меддопомоги. Крім того, просять координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитися.

Якщо "полонений" – у критичному стані за здоров’ям, то наполягають на його негайному звільненні. У січні 2022 року омбудсмен Денісова вже двічі оголошувала такі вимоги. Крім Атаманчука, це стосувалося Богдана Максименка, який має вроджену ваду серця. 20-річного хлопця обвинувачують бойовики за кількома статтями, зокрема у "закликах до екстремістської діяльності".

Скільки зараз українців у місцях несвободи в ОРДЛО?

Українській стороні відомо про 301 громадянина України, який був незаконно "засуджений" і утримується в місцях несвободи в ОРДЛО, ще 258 громадян вважаються зниклими безвісти на тій території.

Останній обмін відбувся 16 квітня 2020 року, тоді в Україну повернулося 20 людей. 2019 року в СБУ повідомляли, що з початку війни було звільнено 3233 людини.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин