Засудженого за підробку COVID-сертифікату покарали штрафом 32 000 грн – поліція

З початку року поліція направила в суд 50 обвинувальних актів щодо підробок довідок про ПЛР-тестування та COVID-сертифікатів, повідомили під час засідання Комітету з питань здоров'я нації.

Вже є перші вироки. За даними поліції, за одним із вироків особу засуджено до штрафу у розмірі 32 000 грн.

Окремо також додали, що найбільше кримінальних проваджень зареєстрували за статтею 358 ККУ – за підробку документів та їхнє використання.

Читайте також: Ми купили COVID-сертифікат, або Як працює ринок "чорних вакцинаторів". Експеримент редакції

"І більша частина кримінальних правопорушень від осіб, які намагалися використати документи під час перетину кордону чи за інших обставин. Притягають їх до відповідальності, а потім осіб, які виготовили ці документи", – пояснили в поліції.

В СБУ повідомили, що з початку року розпочали 56 кримінальних проваджень. 18 особам повідомлено про підозру. 

З них троє – працівники закладів охорони здоров’я.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пояснив, що МОЗ надсилає листи власникам лікарень, щоб були притягнуті до дисциплінарної відповідальності, чи відсторонення на час розслідування керівники закладів охорони здоров’я, де були виявлені підробки. 

Міністерство ініціювало зміни до Кримінального кодексу, де окремо зазначена відповідальність для людей, які підробляють сертифікати. Зокрема, де передбачене скасування ліцензії закладу, який виготовляє підроблені документи.

У разі виявлення виготовлення підробок в МОЗ просять звертатися в національний контакт-центр з питань COVID-19 – 0 800 60 20 19.

Далі звернення передаватимуть на опрацювання правоохоронцям.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин