Відсторонення нещеплених від роботи. Головне з брифінгу МОЗ і Держслужби з питань праці

З 8 листопада в Україні відсторонятимуть від роботи нещеплений працівників освітніх і наукових установ, органів виконавчої влади і державних організацій.

LIGA.Life відібрала головне з брифінгу головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна та в.о. Голови Державної служби України з питань праці Ігоря Дегнера.

Про умови відсторонення

- Працівники без вакцинації будуть відсторонені без збереження заробітної плати до моменту, поки не щепляться принаймні однією дозою.

- Якщо людина перехворіла більше, ніж три місяці тому, це не рахуватиметься відтермінуванням до вакцинації. Будь-яке значення ІФА рівня імуноглобулінів не є підставою для протипоказання введення вакцини. 

- На затвердження чекає розширений перелік професій, які мають бути обов’язково вакциновані.

- Не можуть бути відсторонені люди, які мають протипоказання до вакцинації і які надати відповідний медичний висновок. У ньому не вказується діагноз і причина, тому керівник установи може вимагати показати цей документ.

- Працівники, які отримали одну дозу щеплення проти COVID-19 не будуть відсторонені від роботи.

Документи для того, щоб працівника не відсторонили

- В пунктах щеплення можна отримати довідку форми 063 про проведення одного щеплення. Так само можна в застосунку або на порталі Дія згенерувати жовтий сертифікат.

- Форма-довідка про протипоказання до вакцинації вже на погодженні Мін’юсту і до понеділка, 8 листопада, вона має бути готова.

- COVID-сертифікати в "Дії" для тих, хто перехворів коронавірусом, знаходяться на завершенні розробки Мінцифри. Але вони будуть доступні тим, хто захворів, починаючи з 8 листопада.

За темою: Сертифікат в "Дії" буде доступний для тих, хто захворів після 8 листопада. Що робити іншим

Про законодавчі підстави для відсторонення

- Граничні терміни відсторонення від роботи законодавством наразі не визначені. Тому від 8 листопада, до усунення причин, які призвели до відсторонення (вакцинації принаймні першою дозою – ред.).

- Дистанційна робота – це просто один із режимів роботи. Відповідно до статті 12 Закону України "Про захист від інфекційних хвороб" стоїть обов’язок відсторонити від роботи в цілому. Тому тут немає винятку, в якому режимі працює людина.

- При відстороненні нарахування заробітної плати не відбувається. Відповідно, всі стажі, прив’язані до Єдиного соціального внеску, не нараховуються.

- Непроходження обов’язкового щеплення – це не підстава для звільнення. У таких випадках треба звертатися до Державної служби України з питань праці.

- Інша ситуація – фактичне відсторонення від роботи. Стаття 46 в Кодексі законів про працю говорить, що роботодавець може відсторонити працівника і серед підстав – ухилення і відмова від обов’язкового щеплення.

- Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає штраф від 34 000 грн до 170 000 грн за порушення норм та положень у тому числі передбачені законом про захист від інфекційних хвороб.

Про поданий директором київської школи позов до суду

Судове засідання заплановане на кінець листопада.  Ми готуємося до нього.

Але насправді МОЗ діє в межах діючого законодавства, зокрема статті 12 Закону України "Про захист від інфекційних хвороб".

Про дистанційку у школах, всупереч постанові Кабміну про 100% вакцинованих вчителів

МОЗ вивчає це питання разом з Державною службою з надзвичайних ситуацій. Сподіваємося, що швидко зможемо надати роз'яснення. Поки маємо виконувати те рішення, яке було прийнято місцевою владою.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин