Пекін-2022. Дипломати США бойкотують Олімпіаду, а Китай назвав "провокацією"
Фото: EPA

Дипломати та офіційні представники США не поїдуть на зимові Олімпійські ігри-2022, що відбудуться в Пекіні. Про це повідомила прессекретарка Білого Дому Джен Псакі під час брифінгу.

За її словами, причина – геноцид та злочини проти людства, які вчиняє Китайська народна республіка у провінції Сіньцзяні та інші порушення прав людини.

"Але команда США та спортсмени отримають нашу повну підтримку, ми їх підтримуватимемо, самі залишаючись вдома", – пояснила Джен Псакі.

Як відреагував Китай?

У Китаї дипломатичний бойкот Олімпіади–2022 назвали "політичною провокацією та образою китайського народу".  

"Зимові Олімпійські ігри – це не сцена для політичного позування та маніпуляцій. Незапрошені на Ігри американські політики продовжують розкручувати "дипломатичний бойкот". Це прийняття бажаного за дійсне і дії, спрямовані на політичне маніпулювання", -  заявив речник МЗС Китаю Чжао Лицзянь.

Він також анонсував "рішучі контрзаходи" з боку Китаю, якщо США продовжуватимуть триматися свого поточного курсу.

Як відреагував МОК?

У Міжнародному Олімпійському комітеті з "повагою поставилися до рішення США". Про це повідомляє офіційний сайт організації.

"Присутність представників уряду та дипломатів – суто політичне рішення кожного уряду, яке МОК, що є політично нейтральним, повністю поважає", – йдеться у зверненні.

А також у МОК підтримали намір адміністрації Джо Байдена дозволити американським спортсменам виступати на Іграх, що "показує, що Олімпіада та участь спортсменів виходять за межі політики".

Чому США бойкотує Ігри в Пекіні?

США звинувачує Китай в ув’язнені в таборах утримання двох мільйонів уйгурів та представників інших меншин в китайському регіоні Сіньцзян, а також застосуванні тортур до них, примусової праці та стерилізації.

Китай неодноразово заперечував усі звинувачення у порушеннях прав людини та заявляв, що його табори пропонують професійне навчання і необхідні для "боротьби з екстремізмом".

Лише США звинувачує Китай у порушенні прав людини?

6 грудня Європейський Союз продовжив санкції проти Китаю на один рік за порушення прав уйгурів. Вони будуть спрямовані на фізичних та юридичних осіб, які "відповідальні за серйозні порушення та зловживання прав людини в різних країнах світу".

Це перші заходи ЄС проти Китаю через порушення прав людини з 1989 року, а саме після різанини на площі Тяньаньмень.

 Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин