Чому абітурієнтів з ОРДЛО штрафують прикордонники та коли перестануть. Пояснює ДПСУ
Ілюстративне фото: пресслужба ДПСУ

При перетині КПВВ абітурієнти, які їдуть вступати до українських вишів з тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, іноді змушені платити штрафи.

Як повідомляє Суспільне, все через те, що бойовики обмежили їм можливість для вільного перетину кордону більше, ніж раз на місяць. Через таке обмеження, вступники, щоб скласти іспити та подати документи в українські виші, їдуть через Росію.

А це вважається порушенням порядку виїзду з тимчасово окупованих територій, тож першого разу українські прикордонники штрафують їх на 1700 грн, а за повторне порушення – на 5000 грн.

29 червня Верховна рада ухвалила законопроєкт, який на час карантину чи блокування окупантами КПВВ, дозволяє мешканцям окупованих територій їхати до України через Росію без штрафів, але його ще не підписав президент.

Заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук стверджує, що залишилось тільки дочекатися, коли президент підпише закон і на деякий час питання буде вирішено.

"Ми розуміємо, що чим кращі умови створюють з боку держави для абітурієнтів з окупованих територій, тим більш жорсткими є методи, якими діють проти нас окупанти", – розповідає Драганчук.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко пояснює Liga.Life, що відповідно до законодавства України, це не право, а обов’язок українських прикордонників притягувати до відповідальності осіб, які порушують порядок в’їзду/виїзду з тимчасово окупованих територій.

За його словами, після окупації окремих частин території України, рішенням уряду визначений порядок в’їзду та виїзду з окупованих Криму та Донбасу.

Зокрема з початку року вже виявлено близько 14 000 порушників статті 204-2 Кодексу про адміністративні правопорушення. З них оштрафували 9000 осіб. Яка з них кількість стосується саме вступників, невідомо.

"Але за наявності підтверджень, що певна категорія громадян України їде проходити ЗНО чи вступати до українських вишів, інспектори на пунктах пропуску детально вивчають всі обставини, які спонукали людей до такого маршруту, і максимально намагаються застосовувати ту норму закону, яка дозволить уникнути штрафу", – каже Андрій Демченко.

Він додав, що як тільки президент підпише відповідний законопроєкт, прикордонники одразу його застосовуватимуть на держкордоні.

  • Цього року у Міністерстві освіти та науки затвердили новий Порядок прийому до закладів вищої та профтехосвіти осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу.
  • Абітурієнти з ТОТ можуть вступати на місця держзамовлення за квотою.
  • Зокрема вступники, які не мають українського атестата, можуть звернутися до одного з освітніх центрів "Донбас-Україна" або "Крим-Україна", які діють при 214 вишах в Україні, для проходження річного оцінювання, державної підсумкової атестації та вступу до ЗВО за спрощеною процедурою.

Читайте також: Дорожня карта абітурієнту: реєстрація, старт подання заяв, конкурсні бали

Вступ-2021: найпоширеніші помилки абітурієнтів та як їх уникнути