Зміст:
  1. Реєстрація вступників
  2. Спеціальні умови вступу
  3. Старт подачі заяв до ВНЗ
  4. Співбесіди, вступні іспити та творчі конкурси
  5. Конкурсні бали
  6. Формування рейтингового списку
  7. Зарахування на навчання
  8. Якщо потрібна допомога
  9. Нововведення вступної кампанії-2021

15 червня відбулося останнє тестування основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання.

До 30 червня абітурієнти вже знатимуть свої результати ЗНО, після чого розпочнеться вступна кампанія. Що і як відбуватиметься, розбиралася LIGA.Life.

Реєстрація вступників

З 1 липня абітурієнти зможуть створити свої особисті електронні кабінети вступника. Для цього потрібно зареєструватися в електронній системі (працюватиме з 1 липня). Цього року, щоб уникнути черг під приймальними комісіями, всі пункти процедури вступу можна пройти онлайн.

Під час реєстрації завантажте свій сертифікат ЗНО та документ про повну загальну середню освіту. Треба буде вказати середній бал додатка до атестата. Розрахувати його потрібно самостійно за 12-бальною шкалою.

Це можна зробити за допомогою калькулятора середнього балу, який є на сайтах університетів.

Після створення електронного кабінету завантажте кольорове фото вступника (3х4) та фотокопію додатка свідоцтва/атестата про повну загальну середню освіту (розмір до 1 МБ).

Важливо: Будьте уважними – виправити будь-яку помилку, допущену під час реєстрації, можна тільки до подання першої заяви.

Спеціальні умови вступу

Для пільговиків існують особливості під час реєстрації е-кабінету вступника. Їм необхідно звернутися до державного ВНЗ з проханням внести їх до реєстру осіб зі спеціальними умовами вступу.

У цьому випадку ВНЗ треба надати паспорт, атестат та документ, що підтверджує пільги. Після цього в електронному кабінеті вступника з’явиться спецпозначка.

До пільгових категорій вступників, які можуть вступати за результатами вступних іспитів або ЗНО чи співбесіди, належать діти-сироти або позбавлені батьківського піклування, учасники бойових дій на Донбасі.

А також абітурієнти, які не могли складати ЗНО через хворобу, переселенці та діти, які проживають на окупованих територіях Криму та Донбасу. З повним списком пільгових категорій можна ознайомитися в наказі Міністерства освіти та науки.

Вступникам з окупованих територій подавати документи слід через освітні центри "Донбас-Україна" або "Крим-Україна", сформовані при університетах. Абітурієнтам з окупованих територій треба особисто подати заяву та заповнити освітню декларацію в ОЦ (на бюджет – до 20 липня, на контракт – до 20 вересня).

Потім на базі освітнього центру треба скласти два іспити державної підсумкової атестації (українська мова та історія України). А також скласти один профільний іспит (встановлює ЗВО).

Старт подачі заяв до ВНЗ

Прийом заяв та документів стартує 14 липня до всіх закладів освіти, крім вищих військових навчальних закладів (вишів зі специфічними умовами навчання) та військових навчальних підрозділів вишів.

Для абітурієнтів, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів та творчих конкурсів, прийом документів закінчується о 18.00 16 липня.

Для абітурієнтів, які вступають за результатами ЗНО, вступних іспитів та творчих конкурсів, складених до 13 липня, прийом документів закінчується о 18.00 23 липня.

Вступники можуть подати до п’яти заяв на бюджетну форму навчання в будь-який заклад без обмеження щодо кількості спеціальностей та до 30 заяв на контракт.

Важливо: У кожній заяві, яку подаєте на бюджет, обов’язково встановіть її пріоритетність – від одного до п’яти, де один – найвища пріоритетність, п’ять – найнижча. Після подання першої заяви змінити пріоритетність буде неможливо.

Також заяву до університету можна подати особисто, але тільки якщо вступаєте за пільговою категорією, не маєте сертифікатів ЗНО, є розбіжності в ЄБДО та в атестаті або сертифікаті зовнішнього оцінювання.

Якщо вступник має атестат зразка до 1998 року, іноземні документи про середню освіту чи є іноземцем або ж подається після закінчення роботи електронних кабінетів (після 30 вересня), до заяви треба додати оригінали та копії:

  • документа, який засвідчує особу;
  • військового квитка (для військовозобов’язаних);
  • свідоцтва/атестата та додатка до них;
  • документа, який підтверджує право на пільги.

Також має бути копія сертифікатів ЗНО (2018-2021 років та чотири фото (3х4).

За умовами прийому 2021 року, вступникам не потрібна меддовідка, але в правилах вступу до окремих вишів така вимога може бути, тож уточнюйте.

Важливо: абітурієнтам, які з певних причин не можуть подати особисто документи до обраного ЗВО, необхідно мати електронний підпис вступника для підпису сканкопій документів. Отримати його можна через сервіси АЦСК МВС. Документи з е-підписом слід надсилати на електронну адресу Приймальної комісії обраного закладу вищої освіти.

Також всі документи можна відправити звичайною поштою.

Співбесіди, вступні іспити та творчі конкурси

Цього року вступні іспити та творчі конкурси проводитимуть до початку подання заяв.

Для абітурієнтів, які вступають на бюджетні місця, вступні іспити та творчі конкурси проводять у кілька потоків з 1 до 13 липня включно (за графіком навчального закладу).

З 14 до 23 липня можуть проводити додаткові сесії іспитів та творчих конкурсів для тих, хто вступає на контракт.

У творчих конкурсах мають право брати участь люди з повною загальною середньою освітою або ті, хто завершує 11 клас до 10 липня (треба мати довідку зі школи).

Співбесіди у ВНЗ проводитимуть з 17 до 19 липня.

Строки прийому заяв та документів для участі у вступних іспитах та творчому конкурсі на бюджетні місця визначає приймальна комісія університету. Інформацію про це можна дізнатися на офіційному сайті обраного університету.

Під час реєстрації для складання вступних іспитів та творчих конкурсів заклад не має права вимагати сертифікатів ЗНО.

У 2021 році можуть вимагати мотиваційний лист під час вступу, а також самостійно визначають критерії нарахування балів за них.

Важливо: Виш має опублікувати результати оцінювання за мотиваційні листи на своєму офіційному сайті до початку основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання.

Конкурсні бали

Однак для всіх вступників, які вступають на бакалавра (магістра на базі повної загальної середньої освіти) є мінімальний прохідний бал для допуску до конкурсу на бюджет – щонайменше 125 балів.       

Для вступників на спеціальності "Стоматологія", "Медицина" та "Педіатрія" – 150 балів (але може бути менше, якщо конкурсний бал більший за 175)

Для вступників на спеціальності "Право", "Публічне управління", "Міжнародні відносини" – 140 балів;

Для вступників у магістратуру спеціальності "Фармація, промислова фармація" – 130 балів.

Конкурсний бал – це комплексна оцінка досягнень вступника, який рахують, склавши результати вступних іспитів, ЗНО, середнього балу атестата та інших показників, визначених правилами вступу конкретного вишу.

Додаткові бали можна отримати, якщо вступник брав участь у міжнародних олімпіадах а/або Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських іграх (по 200 балів із двох вступних випробувань на вибір).

Важливо: інформація про участь в олімпіадах має бути в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО).

Додаткові бали можна отримати, якщо вступник був учасником всеукраїнської олімпіади у виші (до оцінки ЗНО з одного відповідного предмета під час розрахунку конкурсного бала в цьому університеті додають від 1 до 20 балів).

Вступникам-призерам чи переможцям чемпіонатів Європи та чемпіонатів Світу (зокрема, серед школярів), всесвітньої Гімназіади, чемпіонатів України (з олімпійських видів спорту) також нараховуватимуть додаткові 10 балів до конкурсного бала.

Також під час вступу може враховуватися сільський, регіональний та галузевий коефіцієнт. 

Сільський коефіцієнт (1,02-1,05) – це коефіцієнт, на який остаточно множать конкурсний бал вступників, зареєстрованих у селах та які в рік вступу завершили 11 клас у школі на території села.

Щоб отримати сільський коефіцієнт, треба мати довідку про реєстрацію у селі.  Її треба завантажити в електронний кабінет або подати разом із паперовою заявою.

Регіональний коефіцієнт (1,00-1,04) – коефіцієнт, на який остаточно множать конкурсний бал, якщо вступник обирає виш не у Києві. Застосовується автоматично та не потребує жодних дій вступника.

Галузевий коефіцієнт (1,00-1,02) – коефіцієнт, на який остаточно множать конкурсний бал вступників, які обиратимуть спеціальності з особливою підтримкою держави (наприклад, педагогічні). Застосовується автоматично та не потребує жодних дій вступника.

Щоб оцінити свої шанси вступу на ту чи іншу спеціальність, можна переглянути прохідні бали минулих років.

Формування рейтингового списку

Рейтинговий список вступників формується за категоріями:

  • вступники, які мають право на зарахування за результатами співбесіди;
  • вступники, які мають право на зарахування за квотами (чотири квоти, визначені МОН);
  • вступники, які мають право на зарахування на загальних умовах.

Рейтинговий список вступників, яких зараховують за квотами та на загальних умовах, формується так:

  1. За конкурсним балом – від більшого до меншого;
  2. За пріоритетністю заяви;
  3. За середнім балом свідоцтва (атестата) – від більшого до меншого.

Насамперед зараховуватимуть на бюджетні місця вступників, які не за рейтингом потрапляють на держзамовлення до будь-кого університету за будь-якою спеціальністю.

Рекомендація про зарахування абітурієнта на навчання надаватиметься за найвищим пріоритетом. Всі інші заяви абітурієнта з меншим пріоритетом анулюють.

Кінцевий рейтинговий список за кожною спеціальністю мають опублікувати не пізніше 28 липня (для вступників, які проживають на окупованих територіях, – до 20 липня).

Вступники, яких рекомендували до зарахування на бюджетні місця, мають подати оригінали документів до ВНЗ до 18.00 2 серпня.

Важливо: Вступник може отримати лише одну рекомендацію на бюджет. Якщо він відмовиться від бюджетного місця, визначеного алгоритмом, цьогоріч зможе вступити лише на контракт.

Вступники до медичних, педагогічних та мистецьких закладів вищої освіти, які укладуть угоду про відпрацювання у селах або селищах міського типу, отримають право на першочергове зарахування на бюджетну форму навчання.

Зарахування на навчання

Зарахування вступників на навчання на бюджетні місця буде не пізніше 9 серпня.

Зарахування вступників на навчання за контрактом – не пізніше 30 вересня.

Переведення з контракту на вакантні бюджетні відбудеться не пізніше 19 серпня.

Реєстрація та робота електронних кабінетів вступників закінчується 30 вересня 2021 року.

Якщо потрібна допомога

Якщо у вступника виникли проблеми з реєстрацією електронного кабінету, поданням заяв через електронний кабінет, розбіжностями між даними сертифікатів ЗНО та документів про освіту необхідно звернутись до технічної підтримки ЄДЕБО за телефонами:                

  • +38 (044) 290-18-13           
  • +38 (095) 281-13-54           
  • +38 (067) 551-24-74           
  • +38 (093) 342-38-63.

Нововведення вступної кампанії-2021

Цього року приватні університети зможуть створювати в ЄДЕБО відкриті конкурсні пропозиції. Тобто зможуть приймати вступників на бюджетні місця за певними спеціальностями (конкурс проводиться одночасно серед усіх вступників в усіх закладах вищої освіти за певною спеціальністю).

Також однією новацією цьогорічної вступної кампанії буде те, що вступники, які отримають бюджетні місця за результатами конкурсу, але захочуть, щоб інші їхні заяви брали участь у конкурсі на контракт, мають обов’язково повідомити про це приймальну комісію під час подання оригіналів документів.

Для цього необхідно написати заяву. В іншому випадку ці заяви автоматично будуть виключені з конкурсу на контракт.

Для абітурієнтів, які вступають на спеціальності гуманітарного та соціального спрямування необхідний сертифікат ЗНО з української мови та літератури. На інші достатньо ЗНО з української мови.

Читайте також:  Як обрати професію. Пояснюють кар’єрний консультант, рекрутер, освітній експерт і психолог