Чому люди так люблять шоколад та як обрати корисний для здоров'я варіант. Дослідження
Фото: unsplash.com

Люди люблять шоколад через його здатність танути в роті. Таких висновків дійшли дослідники University of Leeds (Велика Британія). Вони вивчали кожен механічний крок у процесі поїдання шоколаду.

Результати свідчать, що люди люблять шоколад здебільшого через відчуття текстури, яку забезпечують жири у зовнішніх шарах. Вони руйнуються в роті під час жування. Тобто задоволення виникає від взаємодії язика і слинних залоз (або самої слини) з жирами у шоколаді.

Однак вчені також помітили, що вміст жирів глибше всередині шоколаду відіграє досить обмежену роль. Тобто його зменшення не вплине на задоволення від солодощів.

Тож нині автори дослідження працюють над новою лінійкою шоколаду, де вміст жиру концентрується саме у зовнішньому шарі. 

Шоколад та здоров'я: як зробити правильний вибір

Поки вчені розробляють новий вид шоколаду, ласунам слід подумати про вибір солодощів. Його слід базувати на універсальному правилі: що вищий вміст какао, то краще. Але чому?

Какао містить антиоксиданти – флаваноїди, які захищають клітини від пошкоджень. Щоб отримати користь від флаваноїдів, слід обирати шоколад з 70% какао. 

Читайте також: Щоб какао було і смачним, і корисним, його треба правильно готувати. Все про какао-порошок

За словами дієтологині Крістін Кіркпатрік, споживання темного шоколаду може допомогти знизити стресартеріальний тиск, внутрішнє запалення, ризик серцевих захворювань, а також поліпшити функціонування клітин.

Натомість дієтологиня Джулі Каннінгем, яка працює з темою діабету, стверджує, що дослідження про користь шоколаду для здоров'я доволі неоднозначні.

Проте метааналіз 2021 року показав, що споживання шоколаду знижує рівень тригліцеридів – жирів, що циркулюють у крові та є частиною холестеринового профілю.

"У цьому аналізі споживання шоколаду не вплинуло на стан шкіри, артеріальний тиск, вагу, рівень цукру в крові або когнітивне здоров’я", — додає Каннінгем у коментарі для Healthline.

Щоб отримати користь від шоколаду, обидві експертки радять:

  • обирати чорний/темний шоколад, а не молочний;
  • уникати білого шоколаду. Адже він взагалі не містить какао.
  • прагнути до вмісту какао 70% і більше;
  • слідкувати за вмістом цукру у виробі;
  • контролювати порції. Наприклад, додавайте квадратик чорного шоколаду після основного приймання їжі як десерт.
Читайте також: Перестаньте хейтити макарони. Вони не настільки шкідливі для фігури, як здається