Чому в списку тих, хто обов’язково має щепитися від COVID-19, немає медиків. Пояснює МОЗ
Ілюстративне фото: EPA

Однією з причин, чому медиків не внесли до списку професій, представники яких зобов’язані щепитися від COVID-19, є високий відсоток щеплених, пояснив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу, де перебуває журналістка LIGA.Life.

"Медиків вже вакциновано понад 80%, це раз. По-друге, це питання доступності до медичної допомоги – якщо в лікарні, наприклад, два реаніматологи, двоє не вакциновані і їх двох не допустять до роботу – то хто буде працювати? Тут відсторонення може призвести до проблем з наданням медичних послуг", – пояснив Ляшко.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Утім, не виключає, що в подальшому для медиків теж може бути введена обов'язкова вакцинація.

Що стосується обов'язкової вакцинації освітян – міністр наголосив, що роботодавець зобов'язаний відсторонити від роботу невакцинованого працівника.

"Обов'язковість вводиться, щоб не страждали вакциновані колективи", – додав Ляшко.

Наразі згідно з документом, на період дії карантину, встановленого Кабінетом міністрів, вакцинації проти COVID-19 підлягають:

  • працівники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів;
  • працівники місцевих державних адміністрацій;
  • працівники закладів вищої, післядипломної, професійної (професійно-технічної освіти), фахової передвищої, загальної середньої освіти, дошкільної освіти, позашкільних закладів освіти, наукові установи.

Сам список ще може доповнюватись.