МОЗ опублікував техкарти страв, що готуватимуть дітям у школах. Це ще не меню
Ілюстрація Depositphotos.com

У вільному доступі з’явилися технологічні карти для страв, які будь-яка школа може використовувати під час складання оновленого шкільного меню, пише пресслужба Міністерства охорони здоров'я. 

"Найбільший плюс – те, що їх не потрібно повторно погоджувати. Страви та вироби з технологічних карт можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового", – повідомляється на сайті МОЗ.

За темою: "Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні

Над наповненням матеріалів працював Євген Клопотенко з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food, додають у пресслужбі відомства.

Як пояснили LIGA.Life в пресслужбі Клопотенка, це ще не меню, а тільки рецептури страв, які в нього входять та технології їх приготування.

"Наразі МОЗ проводить останні прорахунки відповідності меню новин нормам (КБЖУ на день/тиждень/4 тижні) та очікуємо, що за тиждень опублікує і його", – йдеться в повідомленні.

Завантажити техкарти можна тут.

Шаблон технологічних карт розробляли спеціалісти Національного інституту харчових технологій. 

Повідомляється, що усі технологічні карти пройшли експертизу в Державній установі "Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України", а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

В документах наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати, пише пресслужба.

  • Українські школи мають перейти на нові норми харчування з 1 січня 2022 року.
  • МОН пропонує розтягнути у часі впровадження нових норм харчування у школах