МОН пропонує розтягнути у часі впровадження нових норм харчування у школах
Ілюстративне фото з Facebook Марини Логинової: шкільна їдальня Кирилівської ОТГ

Міністерство освіти та науки разом з Міністерство охорони здоров’я планують встановити кількамісячний перехід на нові норми харчування у школах та дитсадках.

Так, керівники надали спільне роз’яснення обласним, Київській міській державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування, засновникам закладів дошкільної, загальної середньої освіти щодо окремих питань організації харчування у 2021-2022 роках у закладах дошкільної, загальної середньої освіти. 

Згідно з пунктом 4 постанови Уряду №305, нові норми харчування набирають чинності з 1 вересня 2021 року, тобто на сьогодні постанова Кабінету Міністрів від 22 листопада 2004 р. №1591 "Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" є чинною та підлягає застосуванню.

"Зважаючи на об’єктивні труднощі з організацією закупівель харчових продуктів та/або послуг з харчування, що виникають у закладів освіти та їхніх засновників, МОЗ спільно з МОН розробили проєкт необхідних змін до постанови №305. Зокрема, зміни передбачають встановлення гнучкого перехідного періоду на нові норми харчування у період з 1 вересня 2021 року до 1 січня 2022 року", - сказано у запропонованому документі. 

У МОН наголосили, що враховуючи це, Держпродспоживслужба поки не може перевіряти школи та дитсадки на дотримання норм харчування, передбачених законодавством.

  • З 1 січня в Україні оновили санрегламент щодо харчування у школах, який передбачає низку змін: у шкільному меню має бути більше м'яса, молочних продуктів і фруктів. А для дітей, які мають окремі дієтичні потреби, школи зобов’язані організувати окреме харчування тощо.
  • Повноцінно зміни у шкільному харчуванні мали почати діяти з 1 вересня 2021 року.
  • За затвердженим планом реформи шкільного харчування, повністю всі зміни мають впровадити до 2023 року. 

Читайте також: Фекалії мишей у гречці та брудна питна вода. Що показали перевірки харчування школярів

 "Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні