Пропозицію секретаря РНБО про перехід на латиницю прокоментував мовний омбудсман
Тарас Кремінь. Скріншот з відео Financoff

Мовний омбудсман Тарас Кремінь відповів на заяву секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олексія Данілова, щоб перевести українську мову з кирилиці на латиницю і зробити англійську обов'язковою, починаючи з дитячого садочка.

Так, питання застосування кирилиці в українській літературній мові не піддається жодним сумнівам ані з філологічної, ані з наукової, ані з політичної точки зору, пояснив Кремінь у коментарі Суспільному.

"Це пояснюється тим, що Україна за свою тисячолітню історію занадто багато втратила у боротьбі з іншомовними запозиченнями й впливами, тому в Україні не пройшло "ополячення", не пройшло "онімеччиння", зрештою і спроба "зросійщення" у період колонізаторської політики зазнали свого фіаско", – нагадав Кремінь.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

За його словами, саме тому збереження українського письма є захистом української мови та забезпечення функціонування української мови як державної. 

Водночас омбудсман зауважив, що латиниця частково присутня в українському просторі та традиції.

"Питання фонетичного транскрибування є абсолютно коректними, коли заповнюють закордонні паспорти, дають другий підпис назвам вулиць, іншим географічним назвав, якими послуговуються наші іноземні гості, у міжнародному документообігу та діловодстві", – сказав Кремінь.

Питання збереження кириличного алфавіту дорівнює питанню збереження традицій, наголосив омбудсман.

А питання про підвищення рівня володіння іноземними мовами Кремінь поділяє.

12 вересня Данілов заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода", що підтримує перехід на латиницю.

"Я вважаю, що це буде одна з фундаментальних речей, що нам треба позбавитися кирилиці й перейти на латиницю", — сказав він.

Він також виступив за двомовність у країні та зазначив, що англійська мова має стати обов'язковою.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин