П’ять несподіваних фактів про поцілунки
Фото: pexels.com

Поцілунок – спосіб показати людині, що вона вам близька, й що ви до неї відчуваєте. Вони можуть бути дружніми, материнськими, пристрасними, сексуальними, ніжними – одна проста діє несе в себе купу важливої інформації. Навіть тварини використовують поцілунки, щоб показати свою любов, що вже говорити про людей.

А що ще цікавого ми знаємо про поцілунки?

Факт № 1. Далеко не всі люблять цілуватись

Насправді менше половини світових культур (46%) із задоволенням цілуються заради романтики. Згідно з дослідженням Університету Індіани 2015 року зі 146 досліджених культур на Середньому Сході полюбляють романтичні поцілунки, за ними йдуть азійці – 73%, європейці – 70% та північноамериканці – 55%.

На противагу цьому, в Центральній Америці та деяких популяціях Африки на південь від Сахари, Нової Гвінеї та Амазонки, цей акт проявлення любові не дуже в ходу. Хоча наука все ще не знає, чому деякі суспільства просто не люблять цілуватись, дослідники припускають, що гігієна порожнини рота може відігравати певну роль, оскільки поцілунки можуть сприяти поширенню хвороб.

Факт № 2. Для того, щоб розпалити вогонь, під час поцілунку нахиліть голову вправо

У настрої для романтики? Тоді ви, мабуть, підводитеся навшпиньки й повертаєте голову вправо. Цнотливо цілуєте сина чи дочку? Тоді ви, швидше за все, повертаєте її ліворуч. Це результати дослідження 2016 року, під час якого виявляли похибки у поведінці, оглядаючи сотні фотографій людей, які цілуються. Нахил голови вправо можна пояснити центром винагород лівої частини мозку, оскільки саме такі поцілунки пов'язують з почуттями винагороди. Тож, якщо ви навмисно хочете розпалити вогонь пристрасті, під час поцілунку поверніть голову вправо. 

Цікаво: стандартний поцілунок спалює 6,4 ккал за хвилину, пристрасний поцілунок може спалити до 20 калорій за хвилину.

Факт № 3. Тварини також люблять цілуватись

Охочими до поцілунків виявилися шимпанзе та бонобо. Для шимпанзе це більше акт примирення, частина буквальної рутинної процедури. Бонобо значно менш доброчесні, ніж їхні кузени-примати, бо вони частіше цілуються, віддаючи перевагу французькому варіанту. Й це не надто дивно, зрештою, бонобо вітають одне одного, займаючись сексом. Це їхня версія рукостискання. Також варто зазначити, попри таку поведінку, ці поцілунки все ще не вважаються романтичними.

Факт № 4. Чоловіки частіше ініціюють поцілунок

На екрані ми бачимо, що чоловіки, як правило, перші ініціюють поцілунок. Це також правдиво й для реального життя. В університетському дослідженні 2017 року було проведено опитування 48 подружніх пар у Бангладеш щодо їхньої поведінки поцілунків. В результаті було встановлено, що чоловіки в 15 разів частіше, ніж їхні дружини, ініціювали поцілунки.

Факт № 5. Поганий поцілунок може стати причиною закінчення стосунків

Занадто багато слини або навпаки дуже сухий? Чи, може, язик лежить у роті, мов мертва риба, або занадто активний – варіантів невдалих поцілунків може бути багато. Поганий поцілунок, особливо коли пара робить це вперше, може припинити стосунки навіть до їх початку, згідно з дослідженням Університету Олбані 2009 року.

На основі вибірки з тисячі студентів коледжів дослідники виявили, що жінки приділяють велике значення якості поцілунків та їх задоволенню, й не вступають у сексуальні стосунки без цього, тоді як для чоловіків гарний поцілунок – не необхідна умова для продовження стосунків або переходу до більш інтимного процесу.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин