Що робити під час панічної атаки: як розпізнати й подолати напад
Фото: freepik

Дахер Келтнер, професор психології Каліфорнійського університету в Берклі, пережив понад 100 панічних атак після 30 років. Він поділився, як навчився відстежувати симптоми спостерігаючи за своїми почуттями, про це пише Nytimes.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Професор розповідає: насамперед нагадував собі, що відчуття, які проживає у цей час, не є постійним станом, і переконував себе, що це швидко закінчиться.

Панічна атака – напад сильного неконтрольованого страху. По суті, це несподівана реакція організму, яку за нормальних обставин він мав би видавати під час зіткнення з сильним стресом. Однак панічна атака може проявитися й за інших обставин.

Люди по-різному відчувають панічні атаки, але зазвичай характерне поєднання кількох симптомів, зокрема, відчуття сильного страху, підвищеного серцебиття та задухи.

Тож як допомогти людині під час панічної атаки?

"Один з найважливіших кроків допомоги — бути поряд з людиною та зберігати спокій", – говорить доктор Рамасвамі Вішванатан, президент Американської психіатричної асоціації.

Панічні атаки, з його слів, як правило, швидко наростають і залишаються на піці протягом декількох хвилин, перш ніж стихнути.

Поради від доктора Вішванатана, які допоможуть впоратися з панічною атакою:

  • Попросіть людину зосередитися на своєму диханні — ви навіть можете зробити дихальну вправу разом з нею. Намагайтеся повільно дихати животом, а не грудьми, щоб допомогти відкрити легені.

  • Попросіть виконати фізичні вправи з повторюваними рухами: наприклад, підняття рук над головою або тупотіння ногами.

  • Говоріть повільно й використовуйте заспокійливі слова, які дадуть зрозуміти людині, що вона в безпеці та що цей стан не триватиме довго.