Як мають складати "ДПА у формі ЗНО" випускники профтехів та коледжів. Пояснює МОН
Ілюстративне фото: УЦОЯО

Якщо учень профтеху, студент коледжу або технікуму завершує здобуття повної загальної середньої освіти та складає державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання, і не планує у 2021 році вступати до університету, то під час реєстрації він має зазначити про це у відповідних полях.

Як пояснюють  у Міністерстві освіти та науки, реєструючись на ДПА з математики або іноземної мови, потрібно також обрати рівень вивчення предмета, оскільки від цього залежатиме складність завдань на тестуванні та кількість часу, відведеного на їх виконання.

Алгоритм дій учасника "ДПА у формі ЗНО":

Ситуація 1. Учень навчається на кваліфікованого робітника чи фахового молодшого бакалавра на проміжному курсі (наприклад, на 2-му). Для подальшого отримання диплома за професією він повинен мати повну загальну середню освіту. Для цього він реєструється на ДПА у формі ЗНО. Під час заповнення полів він обирає, на якому рівні вивчав математику або іноземну мову (профільний або стандарт). Також зазначає, чи потрібно обраховувати результат за 200-бальною шкалою ЗНО. Оскільки він ще продовжує вчитись у профтеху чи коледжі й не вступає до закладу вищої освіти, потрібно проставити галочку біля поля "Не отримувати".

Ситуація 2. Учень навчається на кваліфікованого робітника чи фахового молодшого бакалавра і планує цього ж року вступати до закладу вищої освіти. Оскільки він завершує здобуття повної загальної середньої освіти й вона є обов'язковою для вступу на бакалавра, учень реєструється на ДПА у формі ЗНО. Під час реєстрації обирає, на якому рівні вивчав математику або іноземну мову (профільний або стандарт) і ставить галочку біля поля "Отримати (Вступ до ЗВО)" у колонці "Результати за шкалою 100-200 балів".

Читайте також:

За даними МОН, дізнатися, на якому рівні вивчається предмет – профільному чи стандарту – учасник ДПА може у викладача або адміністрації закладу, де навчається.

Державна підсумкова атестація для тих, хто отримує повну загальну середню освіту, цьогоріч складається з чотирьох предметів:

  • української мови;
  • математики;
  • історії України або іноземної мови (за вибором);
  • історії України, іноземної мови, біології, географії, фізики, хімії (за вибором).

В Україні можуть скасувати Державну підсумкову атестацію у формі ЗНО для випускників, які в 2021 році завершують навчання у школах.