Шкарлет придумав, де візьме 3,3 млрд на маски для шкіл. Експертка: план провальний

Масок і дезінфекторів в українських школах не вистачає. Тому Міністерство освіти і науки попросить в уряду розподілити 3,3 млрд грн залишків освітньої субвенції на їхню закупівлю. 

Про це 4 вересня заявив керівник міністерства Сергій Шкарлет в ефірі програми "Право на владу".

"Станом на 1 січня 2020 року освітньої субвенції з минулого року залишилося 5,2 млрд грн. З них 1,9 млрд – це цільова субвенція на зарплати, а 3,3 млрд можна розподілити на необхідні засоби і заходи", – запевнив урядовець.

Йому заперечила освітня експертка, співзасновниця ГО "Батьківський контроль" та "Смарт освіта" Іванна Коберник. Каже, частина місцевих бюджетів уже не мають цих грошей.

"Залишки є у тому випадку, якщо не доплачують усі надбавки, не платять зарплату меншій кількості вчителів. А якщо місто все платить, у нього немає залишків. Тоді не треба купувати засоби захисту цим містам?", – запитала Коберник.

Шкарлет у відповідь порадив Коберник "жити на позитиві" та пройти конкурс на керівника МОН. 

Експертка вважає, що в.о. міністра мусив домогтися коштів на закупівлю захисних засобів для шкіл вчасно.

"Має бути виділена цільова субвенція на організацію навчального процесу в умовах пандемії. Це і є роботою Міністерства освіти і науки. Не можу уявити, щоб попередні міністри освіти вийшли від прем'єр-міністра чи залишили в спокої міністра фінансів, не домігшись цієї субвенції. І ви так спокійно говорите, що у вересні ви готуєте якийсь проєкт постанови, коли навчальний процес уже розпочався? Це говорить тільки про вашу байдужість і безвідповідальність у цій ситуації", – заявила Іванна Коберник.

Чіткої відповіді Сергія Шкарлета не було.

  • З 1 вересня в Україні відкрили школи, які перебувають у зеленій, жовтій та помаранчевій зонах. Школи на території червоної зони зачинені, а навчання проводять дистанційно. Ось перелік тих, хто потрапив до червоної зони. 
  • Раніше Кабмін встановив правила для школярів і педагогів. Серед них – заходити в заклад у масках чи респіраторах. У регіонах “помаранчевої” зони педагогам рекомендують викладати у захисних щитках, в жовтій та зеленій – тільки дотримуючись дистанції 1,5 метра. Дезінфікувати приміщення, меблі, предмети повинні після кожного навчального дня. У туалеті – лише рідке мило, паперові рушники чи електросушарки. Багаторазові рушники заборонені. На вході до закладу чи його приміщень необхідно організувати місце для дезінфекції рук. 
  • У випадку спалаху COVID-19 у школі, заклад переведуть на дистанційне навчання.