Школи і закон про нацспротив: що зміниться для учнів? Відповідає МОН
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Закон про нацспротив, який набув чинності 1 січня, нічого не змінить у школах цього навчального року. Про це у коментарі LIGA.Life розповів начальник головного управління шкільної та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко.

За його словами, цей закон констатує те, що і так є в українських школах.

"Закон передбачає, що міністерство має організувати в школах початкову військову підготовку. Ми забезпечуємо це, бо в школах є предмет "Захист України", – пояснює він.

На цьому курсі вчаться старшокласники за освітньою програмою, яка затверджена в школі і відповідає Типовій освітній програмі та Держстандарту. 

Утім, у 2022 році мають затвердити новий Державний стандарт профільної освіти для старшої школи – 10-12 класи (де і викладається "Захист України"). 

"Коли буде цей стандарт, звичайно, будемо думати, як в ньому прописати компетентності зі сфери початкової підготовки. Потім, коли буде нова модельна програма, курс може вдосконалюватися. Поки над цим не думали. Бо це системна комплексна робота", – пояснює Кононенко.

В МОН уточнюють, що у законі про національний спротив йдеться про загальні речі: "Початкова підготовка організовується центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти і науки разом з Міністерством оборони України, та проводиться в закладах загальної середньої освіти" (ст. 6)". 

Все інше в освіті регулюється Державними стандартами, Типовими освітніми програми та модельними програми. 

Відповідно до законодавства України, початкова підготовка ототожнюється з допризовною підготовкою, зауважують в МОН.

Починаючи з 2005 року, предмет "Допризовна підготовка юнаків" у школах перейменували в "Захист Вітчизни". А потім, відповідно до урядової постанови №143 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України", від 2020/21 навчального року назву навчального предмета "Захист Вітчизни" в школах змінили на "Захист України".

Є робочі групи з доопрацювання навчальних програм з предмета "Захист України", до складу яких включено вчителів з регіонів, представників Міноборони, МВС та громадських організацій. Ці групи мають оновити навчальні матеріали щодо допризовної підготовки юнаків, основ медичних знань, основ цивільного захисту населення та психологічної підготовки, пояснюють у пресслужбі МОН.

За словами Кононенка, за останні чотири роки на прохання військових керівників, Міністерства оборони для курсу "Захист України" двічі переробляли та затверджували нові модельні програми. Програма і далі буде вдосконалюватися, але не одномоментно.

Вивчення предмета "Захист України" проводиться окремо для юнаків і дівчат. Навчальний предмет в обох випадках називається "Захист України" (з уточненням "Основи медичних знань" для групи дівчат). Поділ класів на групи юнаків і дівчат може здійснюватися незалежно від кількості учнів у класі, кількість учнів у групі повинна бути не менше п’яти осіб. 

Дівчата за бажанням (у разі згоди батьків, опікунів або піклувальників) можуть навчатися за програмою для групи юнаків. Юнаки, які за станом здоров’я, релігійними поглядами (за подання відповідних документів: довідки про стан здоров’я, заяви батьків, довідки з релігійної організації) не можуть вивчати основи військової справи, навчаються за програмою "Основи медичних знань".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин