Скільки пацієнтів конкретного сімейного лікаря щеплені від COVID. Дашборд НСЗУ
Ілюстративне фото: пресслужба Чернівецької ОДА

Національна служба здоров’я України запустила дашборд, де можна подивитися, який відсоток пацієнтів у того чи іншого сімейного лікаря щеплені проти COVID-19, йдеться на сайті НСЗУ.

У дашборді "Інформація щодо стану вакцинації від COVID-19 пацієнтів, які уклали декларації з лікарями ПМД" потрібно вибрати населений пункт, медичний заклад чи у пошуку ввести прізвище лікаря.

Інструмент показує кількість щеплених пацієнтів, які мають декларацію з цим лікарем і їхній відсоток від загального числа людей, яких веде цей сімейний лікар.

Скільки пацієнтів конкретного сімейного лікаря щеплені від COVID. Дашборд НСЗУ
Джерело: НСЗУ

На думку співзасновниці Українського центру охорони здоров'я Ірини Немирович, на цей критерій може спиратися, обираючи собі сімейного лікаря.

"Чому на цей показник можна спиратися? Він означає, що цьому лікареві чи лікарці довіряють їхні пацієнти, вони вміють спілкуватися зі своїми пацієнтами, пояснювати важливість тих чи інших медичних рекомендацій, переконувати правильними аргументами", – вважає Немирович.

Вона пропонує такий алгоритм:

  • Відкриваєте карту усіх закладів первинної медичної допомоги (це ті заклади, у котрих працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри) – там і державні, і приватні – усі
  • Обираєте 3-4 заклади поруч із собою
  • Заходите на аналітичний звіт про щеплення, відкриваєте інформацію по тих закладах, шукаєте їхніх лікарів-чемпіонів
  • Повертаєтеся на сторінку із картою і дивитеся, у кого з цих лікарів ще є місця для укладання декларації.