Стефанія-бум, зброя та президенти – на честь кого українці називають своїх дітей
Фото: depositphotos.com

68 дівчат з іменем Стефанія народилися в Україні після перемоги гурту Kalush Orchestra на пісенному конкурсі "Євробачення-2022". Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

"Поки весь світ наспівує рядки гурту Kalush про маму Стефанію, яка перемогла на пісенному конкурсі "Євробачення-2022", українці все частіше називають своїх діточок цим ім’ям", – пишуть у Мін'юсті. 

LIGA.Life згадує, як українці називали своїх дітей після різних історичних подій.

Зброя

Після початку повномасштабної війни в Україні дітей почали називати на честь ракетного комплексу Javelin. Щонайменше про двох повідомляли в Міністерстві юстиції ще у квітні. Так, у Вінницькій області та місті Києві хлопчика і дівчинку назвали Ян Джевелін та Джавеліна.

Не оминули увагою і безпілотник Bayraktar, так назвали хлопчика у Сумській області.



Щоправда, імена на честь зброї, яка допомагає відбивати сили російської армії, отримують не лише діти. Але й звірі – наприклад, лемур у Київському зоопарку та тибетський як в "Асканії-Нова" також стали Байрактарами. А в ужгородському скансені вони мають тезку-козеня, яке грається разом із рідним братом Джавеліном та сестрою Чорнобаївкою.

Революція

У грудні 2013 року батьки назвали дитину Євромайданом. Ухвалили таке рішення на знак того, що батько хлопчика Євген Тихун вже постійно їздив на Євромайдан і підтримував незалежність України.

Президенти

Свій Зеленський з'явився на Закарпатті 2020 року. Ужгородка Магдалина Дьопйош назвала сина на честь президента України, "бо завжди дивиться "Розсміши коміка", а також стежить за новинами з главою держави".

Цікаво, що 2020 року, також за даними Міністерства юстиції, народився і хлопчик Яник. Це не вперше, коли дитину називають на честь колишнього президента Віктора Януковича.

2009 року на Закарпатті народився тезка – Янукович. В інтерв'ю Суспільному, мати зазначила, що хлопчик народився напередодні президентських виборів, а так назвали, бо вірила, що це принесе перемогу її кандидату.

Називають дітей на честь улюблених героїв. Наприклад, у 2016 році на Вінниччині народився Міхріма – турецька сага "Величне століття. Роксолана" та Теони у Дніпрі й Києві – "Гра престолів".
Батькам подобаються імена і відомих людей. Так, в Україні живуть Кіану, Мадонна та Адель.

Стефанія-бум, зброя та президенти – на честь кого українці називають своїх дітей
Фото: Міністерство юстиції України

Україна – не перша

У Радянському Союзі існувала традиція називати новонароджених на честь революційних подій, історичних постатей, патріотичних гасел чи атрибутики революції. Серед дітей були Воля, Іскра, Авангард, Граніт, Індустрія.

І якщо для сучасних дітей дивно почути імена Даздраперма чи Любістіна, то для радянських – "Да здравствует первое мая" та "Люби істину".

Окремі історичні події ставали підставою для появи десятків нових імен. Наприклад, після польоту Юрія Гагаріна в космос, побільшало не лише Юріїв, але й Юравкосів, Юргагів, Урюрвкосів ("Ура, Юра в космосі") та Ургавнебів ("Ура, Гагарін в небі").

ДОВІДКА. За інформацією Мін'юсту, у 2021 році серед незвичайних імен були: 

  • для хлопчиків: Принц, Одисей, Тамерлан, Еней, Цар, Куонг Кионг, Сулейман, Ксенофонт, Златослав.
  • для дівчаток: Кассандра, Мальвіна, Квітослава, Мадонна, Імперія, Мелодісон, Іллінка, Аврора.