Степанов заявив, що ліквідація Держпродспоживслужби не порушить асоціацію з ЄС
Максим Степанов. Фото: пресслужба Львівської міськради

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що ліквідація Держпродспоживслужби не порушить угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

Про це він заявив в інтерв'ю LIGA.Life.

За словами міністра, він мав розмову з віцепрем’єркою з євроінтеграції Ольгою Стефанішиною.

"Була розмова в нас, щоб при створенні треба забрати функції так, щоб це не порушувало домовленості Асоціації з ЄС. Це зрозуміло", – пояснив керівник МОЗ.

Також він підтвердив, що міністерство хоче створити нову службу.

"Частина епідеміологів перейшли працювати у Держпродспоживслужбу. Мені є чим займатися, крім цієї служби. А коли ми створимо нову службу – Державну службу по контролю захворювань – ці функції мають в них бути забрані в службу, яка буде контролювати епідемії", – розповів міністр.

На запитання про фінансову вигоду для МОЗ від ліквідації Держпродспоживслужби, а саме – забрати в міністерство гроші, які приносять замовлення від комерційних компаній за користування лабораторіями служби, Степанов, сміючись, відповів, що "навіть не думав про таке".

Читайте також: Степанов – 20-25% від усіх ПЛР-тестувань в Україні роблять приватні лабораторії

Зазначимо, як писала "Європейська правда" з посиланням на власні джерела, нова служба отримає "у спадок" усі лабораторії Держпродспоживслужби. А керівником ліквідаційної комісії хочуть призначити заступника голови МОЗ та головного санітарного лікаря Віктора Ляшка. 

А решту ж функцій Кабмін пропонує віддати Мінекономіки.

Довідково: Відповідно до розділу 5 Угоди про асоціацію, Україна відповідальна за прозорий контроль за безпечністю харчових продуктів, адаптувавши систему контролю до вимог ЄС. Тому у вересні 2014 року, за технічного сприяння ЄС, створили Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужбу). Створення єдиного органу контролю було ключовою вимогою ЄС для того, щоби вважати Україну надійним постачальником продуктів харчування, що дозволяло. відкрити європейський ринок для українських виробників.

  • 19 серпня Кабміну запропонували на розгляд проєкт постанови, яка ліквідує Держпродспоживслужбу, розподіливши її між МОЗ та Мінекономіки. Утім, рішення ще не ухвалили.
  • Журналісти зауважили, що ліквідація відомства ставить під загрозу угоду про асоціацію з ЄС. 
  • Віцепрем’єрка з євроінтеграції Ольга Стефанішина заявила, що зупинятиме проєкт МОЗу. 
  • Комітет Верховної Ради з питань інтеграції України в ЄС заявив, що звернеться з листом до прем’єр-міністра щодо неприпустимості ліквідації Держпродспоживслужби. 
  • У Мінекономіки також виступили проти такої ініціативи.