Тернопіль і Бережани в червоній зоні – які обмеження ввели у містах
Карантин. Фото – freepik.com

Тернопіль і Бережани (Тернопільська область) з понеділка, 28 вересня, в червоній зоні карантину

У четвер, 24 вересня, державна та регіональні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з місцевою владою визначили, які обмеження діятимуть в містах. Все – за новими правилами, ухваленими Кабінетом міністрів 16 вересня.

Освітні заклади

В Тернополі дитячі садки та школи не закрили на карантин.

"Дитячі садочки та школи працюють у звичному режимі. При цьому батьки самостійно обирають, чи діти мають відвідувати у цей час школу, чи вони навчатимуться дистанційно", – розповіла речниця Тернопільської міськради Мар’яна Зварич у коментарі LIGA.Life.

Що стосується заходів безпеки – вони посилені від початку карантину, каже речниця міськради.

Мова про розмежовані потоки учнів, додаткові входи-виходи. Класи (з 5 по 11-й) працюють через день.

"Тобто їх розподілено на підгрупи і вони відвідують школу через день, а інша група в цей день навчається дистанційно", – пояснила Мар’яна Зварич.

Батьків у заклади освіти не пускають. В закладах освіти міряють температуру, провітрюють класи, уроки, за можливості, проводять на свіжому повітрі.

У Бережанах школи та дитсадки також не переводили повністю на дистанційне навчання, повідомила речниця Тернопільської облдержадміністрації (ОДА) Ганна Василенко.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

Громадський транспорт

В Тернополі громадський транспорт працює у звичному режимі – заповнюють тільки сидячі місця.

"Кількість і режим їх курсування не зменшується", – зазначила речниця міськради Тернополя.

Залізничний і приміський транспорт

Поїздам дозволено зупинятися в цих містах тільки для висадки пасажирів, повідомили в ОДА.

Квитки на поїзди далекого сполучення не продають.

В містах заборонено проводити посадку пасажирів на транспорт приміського, міжміського, внутрішньо обласного та міжобласного сполучення, повідомила речниця Тернопільської ОДА.

Ресторани, кіно, ТРЦ і спортзали 

У Тернополі та Бережанах регіональна комісія при облдежрадміністрації ввела обмеження.

Заборонили приймати відвідувачів кінотеатрам, культурним закладам, ресторанам і кав'ярням, ТРЦ, спортзалів, фітнес-центрів, закладів торговельного побутового обслуговування.

Ресторани можуть працювати лише на адресну доставку клієнтам.

Що дозволено в містах

Торгівлю продуктами харчування, засобами гігієни, медпрепаратами, пальним.

Також у Тернополі і Бережанах можна торгувати ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і посадковими матеріалами.

Дозволено роботу банків і страхових компаній, пошти. Медзакладів і ветеринарних закладів. Автозаправок і станцій обслуговування та ремонту автомобілів. Закладів, які ремонтують комп'ютери та з технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій (каси, таксометри, автомати з продажу товарів). А також з ремонту предметів особистого вжитку та побутових виробів.

Станом на 28 вересня, в Тернопільській області зафіксований найвищий рівень захворюваності COVID-19, за даними Міністерства охорони здоров'я. При встановленому порозі 40 інфікованих осіб на 100 000 населення за останні два тижні – в Тернопільській області 377.

У трійці лідерів також Чернівецька (206,8) та Харківська область (183,1).

Поріг не перевищує лише Кіровоградська область – там показник 18,1.