Обмеження у карантинних зонах визначатимуть по-новому: як працюватимуть школи і дитсадки

На засіданні уряду ухвалили зміни до постанови №641 від 22 липня щодо встановлення карантину, згідно з якими державна та регіональні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій будуть спільно ухвалювати рішення про перехід регіону у червону зону.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що 14 вересня була напрацьована узгоджена позиція представників уряду з керівниками обласних центрів щодо встановлення червоної зони у певному регіоні. 

За його словами, тепер місцева влада буде мати право голосу у разі переходу у червону зону.

Своєю чергою міністр охорони здоров'я Максим Степанов пояснив, що зміни передбачають, що червоний рівень епідемічної небезпеки встановлюватиметься за спільним рішенням державної та регіональної комісії ТЕБ та НС у разі завантаженості ліжок у лікарнях регіону більше 75% протягом 5 днів поспіль.

Також спільне рішення щодо переходу у червону зону будуть ухвалювати, якщо захворюваність на COVID-19 у певному регіоні на 100 тисяч населення за 14 днів буде у 5 разів більше, ніж у середньому по країні. 

"Протиепідемічні обмеження та їх кількість на території з червоним рівнем епідемічної небезпеки визначатиметься спільним рішенням державної та регіональної комісій ТЕБ та НС із переліку, що визначені постановою", - сказав Степанов.

Він зазначив, що це може бути одномоментне закриття всіх сфер або поступове обмеження певних сфер, які у даному конкретному регіоні призводять до спалахів хвороби. Зокрема, буде заборонено відвідувати школи, дитсадки і гуртки у регіонах, де встановлені зелена, жовта та помаранчева зони, якщо на самоізоляцію через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 відправлено більше, ніж 50% класів.

"Повна заборона роботи таких закладів на території з червоним рівнем епідемічної небезпеки приймається тільки за спільним рішенням державної та регіональної комісій", - підкреслив очільник МОЗ.

Степанов додав, що на території регіону, де встановлений помаранчевий рівень небезпеки, виключається заборона щодо перевезення пасажирів громадським транспортом не більше, ніж 50% від заповненості посадкових місць. 

"Всі ці рішення запроповановані МОЗ виходячі зі спілкування з мерами міст обласних центрів. Обговоривши їхню відповідальність, ми вийшли на таке рішення", - заявив він

  • Нагадаємо, школи та садки у так званій "червоній зоні" з дітьми очно не працюють. Школи на дистанційному навчанні.
  • МОН навіть пригрозило директорам шкіл, які відкрили у червоних зонах, штрафами або в’язницею.
  • При цьому опитування "Рейтингу" показує, що більшість українців виступає за те, аби діти ходили в школу незважаючи на пандемію. 
  • Деталі того, як школи в пандемію залишились без підтримки держави, читайте у нашому тексті.