Лише 1500 шкіл з 13 700 в Україні мають укриття, які відповідають вимогам – МОН

В Україні – 13 700 шкіл, з яких, за інформацією органів управління освітою, лише близько 1500 шкіл мають бомбосховища або інше укриття, що більш-менш відповідають вимогам.

Про це в інтерв’ю LIGA.Life розповів начальник Головного управління загальної, середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко.

Читайте також: Школа офлайн з 1 вересня: 10 запитань до заступника міністра освіти

За його словами, якщо в школі не буде умов для укриття, "дистанційна робота або робота в змішаному режимі не відкидається".

Тобто в одному місті можуть якісь школи з укриттями запрацювати офлайн, а якісь – залишаться на дистанційці.

"Якщо школа не має бомбосховища, укриття і не має можливості забезпечити якесь найближче приміщення, яке можна використовувати як укриття, тоді ОВА й органи місцевого самоврядування ухвалюватимуть рішення, як ця школа може функціонувати. Зрозуміло, що великі капіталовкладення потрібні, щоб будувати або обладнувати нові укриття. І це навряд можливо в умовах воєнного стану. Але те, що можна, органи місцевого самоврядування повинні робити", – сказав Кононенко.

  • Раніше заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко заявив, що освітній процес в школах з 1 вересня відновиться в режимі офлайн. І що Міносвіти зараз проводить аудит місць, де у разі небезпеки можна буде сховати дітей. 
  • Крім того, буде проведено роботу, яка стосуватиметься щонайменше матеріально-технічного забезпечення укриттів у школах (наявність води, аптечки тощо). Також будуть розроблені відповідні вимоги до укриттів та спеціалізовані шляхи евакуації до них.