Вчені навчилися виробляти папір з чайного гриба
Фото: depositphotos.com

Виявляється, якщо поєднати разом певний штам лабораторних дріжджів Saccharomyces cerevisiae з дуже особливими бактеріями "чайного гриба" Komagataeibacter rhaeticus, то результат їх союзу можна навчити різним трюкам.

Інженери з Массачусетського технологічного інституту та Імперського коледжу в Лондоні розробили новий спосіб отримання міцних, функціональних матеріалів із застосуванням суміші бактерій та дріжджів, подібних до "матері-комбучі", яка використовується для бродіння чаю.

Використовуючи цю суміш, яку також називають SCOBY (симбіотична культура бактерій і дріжджів), дослідники змогли утворити целюлозу, вбудовану з ферментами, які можуть виконувати різноманітні функції. Одна з них – виявлення забруднювачів навколишнього середовища.

Вони також показали, що можуть включати дріжджі безпосередньо в матеріал, створюючи "живі матеріали", які можна використовувати для очищення води або виготовлення "розумних" пакувальних матеріалів, які можуть виявити пошкодження.

Більшість штамів диких дріжджів, що використовуються для ферментації, важко генетично модифікувати, тому дослідники замінили їх штамом лабораторних дріжджів, який називається Saccharomyces cerevisiae. Вони поєднали дріжджі з типом бактерій Komagataeibacter rhaeticus, який може виробляти велику кількість целюлози.

Оскільки дослідники використовували лабораторний штам дріжджів, вони могли спроєктувати клітини для виконання будь-чого, що можуть робити лабораторні дріжджі. Наприклад, виробляти ферменти, що світяться в темряві, або відчувати забруднювачі в навколишньому середовищі. Дріжджі також можна запрограмувати так, щоб вони могли розщеплювати забруднювачі після їх виявлення.

Тим часом бактерії в культурі виробляють велику кількість твердої целюлози, яка служить лісом. На вирощування матеріалу потрібно всього кілька днів, і якщо його залишити досить довго, він може потовщитися й зайняти доволі великий простір розміром з ванну.

Щоб продемонструвати потенціал своєї культури мікробів, яку вони називають Syn-SCOBY, дослідники створили матеріал, до складу якого входять дріжджі, що сприймають естрадіол, який іноді виявляється забруднювачем навколишнього середовища.

В іншій версії вони використовували штам дріжджів, що виробляє люциферазу (білок, який світиться під впливом синього світла). Ці дріжджі можуть бути замінені на інші штами, які виявляють інші забруднювачі, метали або патогени.

Культуру можна вирощувати у звичайному дріжджовому живильному середовищі, яке вчені використовували протягом більшості своїх досліджень, але вони також показали, що воно може рости навіть в чаї з цукром. Дослідники передбачають, що процес можна налаштувати так, що кожен зможе вирощувати фільтри для води або інші корисні матеріали прямо у себе вдома.

І для цього зовсім не обов’язково бути експертом. Вам просто потрібен цукор та чай, щоб забезпечити поживні речовини, й шматочок Syn-SCOBY.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин