Вчені перевірили, чи має перегляд надихаючих фільмів якийсь ефект

Американські психологи отримали підтвердження того, що перегляд надихаючих фільмів допомагає людям впоратись з труднощами.

Результати дослідження, проведеного вченими з Університету Огайо під керівництвом Майкла Слатера, опублікували у журналі Mass Communication and Society.

Дослідники взяли два списки з 20-ти кінострічок, випущених за останні 35 років. (за основу брали з рецензій на сайті IMDb). У перший список потрапили фільми, які характеризують як мотивуючі та надихаючі – "Форест Ґамп", "Людина дощу", а в інший потрапили такі фільми, як "Бійцівський клуб" та "Кримінальне чтиво".

У дослідженні взяли участь 1098 добровольців віком від 18 років. Учасникам надсилали списки та запитували, які з цих фільмів вони переглядали. Потім вибірково обирали якийсь один і далі відповідали на запитання стосовно цієї стрічки. Питання стосувалися емоцій до кінокартини та її впливу на їхнє життя.

Ви могли пропустити: Любите скролити соцмережі, дивлячись серіал? Вчені мають невтішні новини для вашої пам’яті

Для статистичних розрахунків використовували факторний аналіз.

Люди частіше позначали, що впоратись з важкими моментами у житті допомагали фільми з першого списку.

Вчені дійшли висновку, що сум та радість є ключовими факторами в надихаючих фільмах. І що саме через розповіді героїв, які пройшли важкий шлях від злетів і падінь і як герої реагують на складнощі – допомагає глядачам перейняти модель поведінки на себе та прийняти свої проблеми спокійно.

За спостереженнями дослідників, такі фільми люди дивляться не тільки, щоб розважитись, а ще й для порції мотивації.

Вчені давно цікавляться впливом мотивуючих фільмів на глядача. Планується, навіть реалізувати терапію, побудовану на перегляді фільмів. Дослідження показують, що через сюжети стрічок, люди позбавляються страхів, готові ризикувати або навпаки бути спокійнішими. Проте є недолік цих робіт: ніхто не знає наскільки довготривалий ефект залишається, адже зазвичай опитування проводять одразу після перегляду фільму.