Любите скролити соцмережі, дивлячись серіал? Вчені мають невтішні новини для вашої пам’яті

Якщо ви полюбляєте під час перегляду фільму чатитися з кимось чи скролити стрічку соцмереж – це має зв'язок із вашою пам’яттю та увагою.

Такого висновку дійшли дослідники Стенфордського університету, пише Nature.

Таку поведінку називають медіамультитаскінгом або медіабагатозадачністю – коли людина одночасно читає твіттер (не тільки), дивиться серіал, переписується в чатах.

В експерименті взяли участь 80 людей у віці від 18 до 26 років. Для вимірювання активності мозку вчені використовували електроенцефалографію.

Читайте за темою: Як заняття спортом впливає на тіло та мозок

Також фіксували рух очей учасників. 

Добровольцям показували різні об'єкти і просили оцінити їх за розміром і приємному вигляду. Потім вчені проводили 10-хвилинну перерву, а потім знову показували додаткові об'єкти і просили учасників назвати ті, які вони вже бачили.

Потім вчені проаналізували активність мозку і рух очей добровольців, щоб встановити, рівень розсіяності їхньої уваги. 

Отримані результати порівняли з анкетами, заповненими самими учасниками, де попросили розповісти, скільки вони проводять часу в соціальних мережах, за переглядом відео або читанням новин.

З'ясувалося, що медіамультитаскінг негативно відбивається на вмінні запам'ятовувати побачене або прочитане, так як знижує концентрацію уваги і змушує мозок весь час "перемикатися" від дії до дії. Здібності пам'яті через це погіршуються, кажуть вчені.

Дослідники зауважують, що поки не встановлено причинно-наслідковий зв'язок: чи приводить медіамультітаскінг до погіршення уваги, чи ж люди, у яких погана пам'ять або їм складно сконцентруватися, частіше відволікаються на різні дії. 

Вчені також не назвали конкретні медіаресурси або джерела інформації, які можуть нашкодити. Вони сподіваються з'ясувати таку закономірність в майбутніх дослідженнях.

Читайте також: Чому ми ненавидимо тих, хто думає інакше, ніж ми – що кажуть вчені та їхні дослідження