Україна на старті міжнародного допінг-скандалу. Вже є дві відставки. У чому звинувачують
Фото: depositphotos.сom

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) оприлюднило попередній звіт, де йдеться про численні порушення правил Національним антидопінговим центром України. 

Цей звіт не є остаточним, розслідування триває. Але проміжні результати вже відправлені для вивчення відповідним інстанціям.

З 2019 року міжнародне агентство проводило операцію "Геркулес", на результати якої спираються у звинуваченнях.

Так, WADA стверджує, що дев'ять років український центр попереджав спортсменів, коли навідаються допінг-офіцери, щоб взяти проби.

І це порушення, бо за міжнародними стандартами збір допінг-проб виконується без попередження. 

"Докази дозволяють припустити, що Національний антидопінговий центр часто адаптовував цю практику перед важливими міжнародними подіями. І були навіть часи, коли вся збірна з певної дисципліни перебувала в антидопінговому центрі, очікуючи тестування", – зазначив директор WADA Гюнтер Янгер.

WADA стверджує, що знайшли докази того, що в 2021 році український антидопінговий центр свідомо зазначив щонайменше шість допінг-спроб, взятих у змагальний період у легкоатлетів як ті, що були взяті у позазмагальний час.

LIGA.Life протягом дня намагалося зв'язатися з Національним антидопінговим центром України. Але на телефонні дзвінки у Центрі не відповідають, у соціальних мережах – не коментують.

Наразі відомо, що уже у відставку подали директор Національного антидопінгового центру Іван Курліщук та його заступник Ярослав Кручек, повідомив міністр спорту Вадим Гутцайт.

"Міністерство заявляє, що ми займаємо чітку позицію у боротьбі з допінгом і нікому не дозволимо порушувати антидопінгові правила. Реакція на порушення буде миттєвою та жорсткою", – зазначив у дописі Гутцайт.

Перед Олімпійськими іграми в Токіо були відсторонені:

  • легкоатлети Михайло Гаврилюк, Назар Коваленко та Наталя Пироженко-Чорномаз, бо не надали достатньої кількості допінг-проб у позазмагальний період,
  • триатлоністка Юлія Єлістратова через підозру у вживанні еритропоетину,
  • важкоатлет Дмитро Чумак через звинувачення у підкупі допінг-офіцера.

 Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин