Психіатричну допомогу можна буде отримати вдома. Як це зробити, пояснює НСЗУ
Ілюстративне фото - pexels.com

За пів року українці зможуть отримувати невідкладну психіатричну допомогу вдома.

Як повідомляє пресслужба Національної служби здоров’я, з липня 2021 року буде впроваджено новий пакет – "Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами".

"Така послуга допоможе наблизити психіатричну допомогу до пацієнта, адже він зможе отримати її вдома. Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти можуть продовжувати лікування амбулаторно. За потреби мобільна мультидисциплінарна команда виїжджатиме до пацієнта і надаватиме йому допомогу за місцем перебування", – кажуть в НСЗУ.

Зазначається, що у  2021 році Національна служба укладе договори з усіма закладами, які відповідатимуть вимогам і оплачуватиме надані послуги згідно з підписаним договором.

Нині психіатричну допомогу пацієнтам, за договором з Нацслужбою, надають 198 медзаклади: 114 багатопрофільних лікарень, 64 монопрофільні психіатричні заклади та 20 – наркологічні.

"Перехід від лікування пацієнтів у монопрофільних лікарнях до надання допомоги в багатопрофільних медзакладах – не нововведення НСЗУ, а світова практика. В Україні така стратегія закріплена в Концепції розвитку охорони психічного здоров'я на період до 2030 року, яку уряд ухвалив у 2017 році", – розповіли у відомстві.

Там додали, що у грудні 2018 року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я про те, що багатопрофільні лікарні можуть забезпечувати стаціонарну допомогу за спеціальністю "психіатрія".

У НСЗУ наголосили, що за Програмою медичних гарантій пацієнт може отримати психіатричну допомогу як в стаціонарі, так і амбулаторно безоплатно.

Для цього потрібно звернутися у заклад, який має договір з Національною службою здоров’я на психіатричну допомогу. Відповідний пакет передбачає як діагностику, так і лікування, а також ліки з Нацпереліку.

Окремо у закладі пацієнта мають забезпечити ліками, які закуповуються централізовано за бюджетні гроші.

До психіатра пацієнт може звернутися без направлення. Така послуга для нього буде так само безоплатною. Лікарні за неї заплатить НСЗУ. Якщо у пацієнта є направлення від лікаря первинки чи іншого спеціаліста, пацієнт обирає заклад, який має договір з НСЗУ на психіатричну або амбулаторну допомогу і лікаря-психіатра у штаті.

Місце реєстрації чи проживання при виборі лікарні не має значення. 

"Пацієнт, якого привозить швидка, або який звертається сам у невідкладному стані, також отримує допомогу безоплатно – незалежно від того, чи є у нього декларація. Направлення у невідкладному випадку не потрібне", – стверджують у НСЗУ.

Читайте також: Як покращити психічне здоров’я: 5 порад від ЦГЗ